Cruţaţi-vă inima: dormiţi bine, lăsaţi fumatul şi consumaţi alcool cu măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Manolache face operaţii pe cord deschis de peste 30 de ani FOTO Dumitru Goncear
Gheorghe Manolache face operaţii pe cord deschis de peste 30 de ani FOTO Dumitru Goncear

Reumatismul, hipertensiunea arterială şi bolile infecţioase netratate sunt cauzele pentru care sunte de moldoveni ajung, anual, sub bisturiu.

„Adevărul“: Cum explicaţi faptul că majoritatea deceselor înregistrate în Moldova au loc pe fondul bolilor de inimă?

Gheorghe Manolache: Într-adevăr până la 58% din decesele care au loc la noi sunt cauzate de cardiopatiile vasculare. Boala ischemică a cordului şi hipertensiunea arterială duc la complicaţii precum accidentul vascular cerebral, care are o pondere mare de letalitate şi invaliditate a populaţiei. De aceea, oamenii trebuie să înţeleagă că măcar o dată pe an trebuie să meargă la medic. Foarte mulţi neglijează acest lucru şi ajung la doctor doar când îi doare ceva. Diagnosticul timpuriu e primul succes în tratarea bolii.

Care sunt bolile de inimă cel mai frecvent întâlnite la copii?

Dintre toţi copiii care se nasc într-un an în Republica Moldova, 300-400 se nasc cu vicii cardiace. Defectele cardiovasculare septale sunt printre cele mai des întâlnite. La fel şi viciile cardiace cianotice, când pielea copilului are o culoare vineţie, din cauza circulaţiei sanguine slabe.

Totuşi, operaţiile pe cord la nou-născuţi încă nu pot fi făcute în Moldova. Ce se întâmplă cu ei?

E o chirurgie foarte complicată. E mult mai dificil să pui un nou-născut pe circulaţie sanguină extracorporală, pentru a-l putea opera pe inimă, decât un adult. Sunt două centre de cardiochirurgie neonatologică în Ucraina şi unul în România. Mai avem contracte cu astfel de centre din Franţa şi Israel, unde pot fi operaţi.

Care sunt cel mai des întâlnite boli din cauza cărora adulţii ajung sub bisturiu, la cardiochirurgie?

La secţia noastră se fac până la 500 de operaţii pe an. Jumătate sunt valvulopatii cardiace, reumatismale şi endocardite infecţioase, 250 de operaţii sunt pentru cardiopatie ischemică şi restul de pacienţi vin cu cardiopatii congenitale. Când pacientul se îmbolnăveşte de o pneumonie şi nu se tratează la timp, afecţiunea poate evolua în endocardită. Adică microbul pătrunde în sânge şi apoi se depune pe valvele cardiace. Unica şansă de supravieţuire este înlocuirea valvelor afectate de această infecţie cu unele artificiale şi urmarea unui tratament antibacterial.

Ce vârstă au, în medie, pacienţii operaţi pe cord în Moldova?

Înainte cu două decenii nu operam oameni cu vârste de peste 60 de ani. Acum, datorită progreselor din medicină, avem posibilitatea să operăm, practic, pe aproape oricine, indiferent de vârstă. Dar avem tineri cu boala ischemică a cordului, ceea ce-i alarmant. Când îi întrebi ce mod de viaţă duc, ei nu dorm cu nopţile, fumează câte două pachete de ţigări şi beau până la zece ceşti de cafea zilnic şi suprasolicită organismul prin activitatea pe care o duc. Organismul are nişte rezerve. Când eşti tânăr poţi merge la o nuntă, poţi lucra intensiv şi două nopţi la rând, ai dormit o oră, te-ai trezit, ai făcut un duş, iar în dimineaţa următoare eşti în formă. Cu anii pierdem aceste rezerve de readaptare şi reabilitare, imunitatea slăbeşte şi trebuie să ne abţinem de la anumite obiceiuri.

Cum ne putem proteja astfel încât să nu ajungem pe masa de operaţie?

Pe internet găseşti tot ce vrei să ştii pentru a duce un mod de viaţă sănătos. Oamenii ştiu cum să se protejeze, însă nu aplică. Am întâlnit multe cazuri de pacienţi cu cardiopatie ischemică, cărora le-am spus să lase fumatul măcar în procesul de pregătire a operaţiei, însă nu renunţă la acest viciu. Înţeleg că aceşti oameni îşi vor răul. Am văzut la angiochirurgie oameni cu cangrene, cu arteroscleroză, care au ambele picioare amputate şi fumează mai departe, pe scările spitalului. Abuzul de alcool, cafeaua, plus modul nostru de viaţă stresant sunt printre principalele cauze care declanşează patologiile cardiovasculare. Avem un număr în creştere de tineri narcomani care îşi administrează drogurile intravenos. Sunt multe cazuri de SIDA, de hepatite virale şi de endocardite infecţioase. Când se fac aceste injectări intravenoase pătrund în sânge şi stafilococii, care atacă valva tricuspidă. Aceasta trebuie înlocuită. Cu mare părere de rău, jumătate din tinerii cu aşa probleme pe care i-am operat se întorc la acelaşi stil de viaţă de dinainte. Discutăm cu ei şi mi-e milă de părinţii care plâng lângă sălile de operaţie. Am avut un caz cutremurător când am operat o fetiţă de 15 ani, gravidă, cu endocardită, pe fondul narcomaniei. După ce a ieşit din spital s-a întors la droguri şi a decedat după un an din cauza unei supradoze. ;


Gheorghe Manolache

Funcţia: şeful secţiei de Cardiochirurgie a viciilor cardiace dobândite, la Spitalul Republican
Vârsta: 58 de ani
Studii: Institutul de Medicină din Chişinău (1977), Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „A. Baculev“ al Academiei de Ştiinţe Medicale din Moscova (1989).

În 1979 şi-a început activitatea de medic cardiochirurg, la Spitalul Republican. În 1994 a fost numit şef al Secţiei de cardiochirurgie a viciilor cardiace dobândite. A urmat stagii de perfecţionare în clinici din SUA, Rusia, Ucraina şi Lituania.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite