Controverse în Rusia privind vârsta de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zvonurile privind creşterea iminentă a vârstei de pensionare în Rusia au stârnit controverse în spaţiul public de la Moscova, generând opinii fundamental diferite, de la aprobarea totală la condamanarea în întregime a noului proiect. Anton Siluanov, ministrul rus de Finanţe, a venit cu ideea de a creşte gradual vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, astfel încât oamenii să iasă la pensie la vârsta de 63 de ani.

Ministrul rus consideră că ar trebui oprită plata pentru componenta de bază a pensiei pentru angajaţii trecuţi de vârsta de pensionare şi ar trebui crescută vârsta de pensionare încet, dar sigur. ”Anii de pensionare ar trebui să fie la fel pentru femei şi bărbaţi, adică 63 de ani. Există probleme ce vizează direct criza noastră demografică. Resursele de muncă disponibile se împuţinează, aşadar activitatea economică a actualei ultime generaţii prezente pe piaţa muncii ar trebui prelungită” a afirmat Siluanov. În acelaşi timp şi Alexey Uliukaiev, ministrul Dezvoltării Economice, crede că autorităţile ruse trebuie să ia în calcul posibilitatea creşterii vârstei de pensionare.

Pensia, un subiect controversat

În Rusia, bărbaţii se pot pensiona în prezent la vârsta de 60 de ani, în timp ce femeile beneficiază de plafonul de 55 de ani. Aceste condiţii s-au păstrat până astăzi încă din vremea Uniunii Sovietice. De fiecare dată când guvernul readuce pe agenda publică acest subiect foarte sensibil, el devine o prioritate pentru mass-media, la nivel de ştiri, dezbateri şi comentarii. Vladimir Putin în perioada 2011 când era prim-ministru credea că nu trebuie ridicată vârsta de pensionare. ”Convingerea mea cea mai profundă este că nu avem nevoie să ridicăm vârsta de pensionare. În cinci, zece, sau 50 de ani va trebui să ne uităm din nou la realităţile vieţii” a subliniat Putin. Dimitri Medvedev, actualul prim-minstru, a precizat în 2014 că discuţia despre vârsta de pensionare este încă deschisă, adăugând la rândul său că este şi convingerea sa că acesta nu este drumul de urmat pentru Rusia în perioada ce urmează.

Pensia, cadou guvernamental sau povară ineficientă

Indiscutabil, această problemă este astăzi principală pe agenda publică a Rusiei. Expertul Leonid Grigoriev a subliniat că Rusia ar trebui să crească vârsta de pensionare prin toate mijloacele posibile pe care le are la dispoziţie. ”Faptul că pensia este plătită pentru femei la 55 şi pentru bărbaţi la 60 reprezintă de fapt un cadou guvernamental pentru oamenii încă apţi de muncă. Într-adevăr, vârsta de pensionare nu trebuie crescută peste noapte deoarece acest lucru ar provoca proteste în masă. Dar raţional ar fi ca vârsta de pensionare să crească încet şi sigur, cu şase luni pentru bărbaţi şi 10 luni pentru femei în fiecare an. Atunci, la sfârsitul unei perioade de şase, opt ani, ne vom putea apropia gradual de vârsta de pensioanre propusă de 63 de ani” a explicat Grigoriev.

Anatoli Vişnievski, directorul Institutului Demografic, Scoala Superioară de Economie, a menţionat că creşterea vârstei de  pensionare în Rusia nu poate avea o raţiune de fond deoarece ţara are o speranţă de viaţă scăzută în constrast cu ţările avansate din Vest, mai ales când şi parametrii de sănătate ai populaţiei rusesti sunt depreciaţi în raport cu Occidentul. ”Este posibil ca din punctul de vedere al ministerului Finanţelor, această decizie să aibă beneficii financiare. Dar în termeni economici măsura se va dovedi în fond nenecesară deoarece populaţia peste 60 de ani se dovedeste de regulă a fi mai ineficientă în câmpul muncii. În miezul şomajului se va afla populaţia de 60 de ani care în mod categoric va ajunge în topul listei de şomaj. În acest caz, acestor persoane li se va plăti şomajul. Prin urmare, creşterea economică va fi egală cu zero” a subliniat Vişnievski.

Pensiile, între reformă şi populism

Mihail Hazin, şeful firmei de consultanţă Neocon, a precizat că este imposibil să judeci raţional dacă vârsta de pensionare în Rusia ar trebui crescută sau nu. ”Guvernul şi Banca Centrală nu au nici o strategie economică, nici măcar pentru următoarea scurtă perioadă de timp. Într-o astfel de situaţie lipsită de claritate faţă de cum va fi viaţa în această ţară, ce vom putem exporta, ce vom putea importa şi la ce preţuri, discuţia referitoare la vârsta de pensionare nu are pur si simplu sens” a declarat Hazin.

Preşedintele Comisiei de Muncă, Politici sociale şi probleme ale veteranilor din Dumă, Olga Batalina a criticat ideea ministrului rus de Finanţe. ”Nu pot fi de accord cu ideea lui Siluanov de a plăti oamenilor pensii după 63 de ani. Ar exista o posibilitate să oferim în mod voluntar un plafon de pensionare mai mare pentru populaţia doritoare, cu garanţia că vor avea o pensie mai mare după” a menţionat Batalina.

Prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov a subliniat că creşterea vârstei de pensionare face parte dintre reformele care ar provoca cu siguranţă nemulţumiri populare, ca şi reformele în sectoare precum sănătatea sau educaţia. ”Toate aceste decizii dureroase pot fi realizate doar în baza încrederii oferite de populaţie. Nu există altă cale prin care putem să le concretizăm” a mai precizat Şuvalov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite