Contul de Telegram al ministrului moldovean al Economiei ar fi fost spart: „Operațiuni ale FSB-ului”
0Pretinsele conversații ale ministrului Economiei cu diverse persoane purtate pe Telegram au fost publicate pe un site. Anterior, pe acesta au fost făcute publice și mesaje ale altor demnitari moldoveni.
Pe site-ul, Moldova-leaks.com, au fost publicate în timpul zilei de marți pretinsele conversații ale noului ministrul al Economiei de la Chișinău, Dumitru Alaiba.
La scurt timp, demnitarul a comentat așa-zisă spargere și a arătat cu degetul la FSB. „1. Nu consider necesar să comentez operațiunile de dezinformare ale FSB-ului în țara noastră. 2. Niciodată nu folosesc cuvântul “bârfologie”. În comunicarea cu cetățenii și cu reprezentanții mass media o să insist să vorbim despre problemele oamenilor, despre cum ajutăm economia și nu o să mă abat pe subiecte triviale, fake-uri, insinuări, denigrări. Nu avem timp de pierdut”, a menționat proaspătul șef al Ministerului Economiei.
Mai mulți demnitari, ținta hackerilor
Pe același site au fost publicate până acum pretinse conversații ale cinci demnitari. Pe listă se înscriu ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, dar și consilierii președintei, Vadim Pistrinciuc și Dorin Recean.
Ținta hackerilor a fost și Maia Sandu, iar un mesaj despre „corupția din instituțiile de stat” a fost publicat pe contul oficial de Telegram al președintei. Mai târziu, reprezentanții instituției prezidențiale au anunțat că ,,a fost spart Canalul oficial de Telegram al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. La fel, infirmăm veridicitatea ultimelor postări”.
Serviciile de informații ruse în spatele spargerii
Ulterior, șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteaţa, a declarat că spargerea conturilor de Telegram ale unor oficial moldoveni de rang înalt ar fi fost gestionată de ofiţerii ruşi de informaţii cu scopul de a destabiliza Chişinăul.
,,Cum s-ar spune, primii suspecți. Penetrarea, copierea comunicațiilor și a altor date, și furnizarea, lansarea lor în public, de fapt, pare a fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni, niște tensiuni în societate, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, a spus directorul SIS.