Concurenţa loială, cheia investiţiilor şi dezvoltării Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După un an de
zile de funcţionare şi reformare instuţională, Consiliul Concurenţei din
Republica Moldova şi-a prezentat raportul de activitate FOTO: Competition.md
După un an de zile de funcţionare şi reformare instuţională, Consiliul Concurenţei din Republica Moldova şi-a prezentat raportul de activitate FOTO: Competition.md

Mediul de afaceri din Republica Moldova are nevoie de o concurenţă loială din partea tutoror agenţilor economici. Dacă această regulă nu este respectată, prin instituţia Consiliului Concurenţei, atunci nivelul de trai al cetăţenilor este afectat în aceeaşi măsură ca şi investiţiile străine. După un an de zile de funcţionare şi reformare instuţională, Consiliul Concurenţei din Republica Moldova şi-a prezentat raportul de activitate.

Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei al Republicii Moldova, a prezentat raportul de activitate, în cadrul unei conferinţe de presă ce marchează un an de existenţă a instituţiei, menţionând importanţa expertizei şi asistenţei tehnice primite din partea UE şi din partea României. Cărare a subliniat că s-au înregistrat progrese reale ale instituţiei pe care o conduce, având în vedere reforma legislaţiei concurenţei în Republica Moldova, ce implică în mod direct reformarea Consiliului Concurenţei.

Consiliului  Concurenţei, responsabil de bunăstarea cetăţenilor

„Promovarea culturii concurenţiale este un obiectiv prioritar al activităţii Consiliului  Concurenţei în vederea creşterii nivelului de informare a societăţii asupra subiectelor  relevante ce se referă la concurenţă şi ajutor de stat. În anul 2014, au fost înregistrate  progrese în realizarea acestui obiectiv important. Consiliul, prin acţiunile sale, contribuie la reglemetarea mediului de afaceri şi la creşterea bunăstării consumatorilor”, a spus Cărare. Potrivit raportului, Consiliul Concurenţei a fost activ pe piaţa comercială aplicând amenzi şi penalităţi agenţilor economici care au încălcat legislaţia. „Un mediu concurenţial atractiv pentru agenţii economici are o influenţă directă asupra creşterii competitivităţii Republicii Moldova. Mediul concurenţial sănătos contribuie semnificativ la depăşirea crizelor economice prin corectarea dezechilibrelor pieţei. Astfel, politicile în domeniul concurenţei, armonizate la cele mai bune practici europene, contribuie la creşterea bunăstării întregii societăţi”, apreciază Cărare.

Legislaţia nu se aplică selectiv

Wicher Slagter, şeful secţiei Politică şi Economie al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a precizat că legislaţia Republicii Moldova în ceea ce priveşte concurenţa loială are nevoie de o armonizare cu legislaţia europeană în domeniu, mai ales în contextul în care Acordul de Asociere prevede un capitol dedicat concurenţei în mediul de afaceri. Oficialul european a subliniat că au fost înregistrate progrese reale rezultate din implementarea legislaţiei concurenţei şi prin reforma Consiliului Concurenţei, dar este nevoie de un efort mai mare pentru a soluţiona anumite nereguli alarmante din sectoare precum piaţa energetică şi comercială. Slagter a amintit că legislaţia nu se aplică în mod selectiv sau în funcţie de interesele unor grupuri private, reiterând faptul că fară o concurenţă loială în piaţa economică a unui stat, investiţiile străine şi creşterea nivelului de trai rămân posibilităţi doar în teorie, care în final nu se concretizează.

Moldova îşi poate întări relaţia cu UE

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei din România, a subliniat faptul că regulile de concurenţă nu sunt populare, dar aplicarea lor asigură prosperitate. Chiriţoiu a amintit că Republica Moldova trebui să profite şi să fructifice relaţia sa cu Uniunea Europeană, mai ales prin faptul că poarta europeană este deschisă pentru societatea moldovenească. Oficialul român a explicat că UE are nevoie de certitudine din partea Republicii Moldova, în ceea ce priveşte implementarea şi funcţionarea legislaţiei concurenţei, de inspiraţie europeană. „Dacă UE va observa că Republica Moldova s-a familiarizat cu legile concurenţei, atunci relaţia cu UE se va strânge şi mai mult”, a mai precizat Chiriţoiu.

Legea concurenţei interzice orice acorduri între întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi privind fixarea preţurilor, limitarea sau controlul producţiei şi distribuţiei, împărţirea pieţelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare, participarea cu oferte trucate la licitaţii, eliminarea altor concurenţi de pe piaţă, limitarea sau împiedicarea accesului pe piaţă a unor întreprinderi şi altele.

La începutul anului 2014 în cadrul Consiliului Concurenţei au parvenit 2 plângeri cu privire la presupusele acţiuni anticoncurenţiale, dintre care una a fost respinsă şi alta a fost retrasă tacit. Totodată, în perioada de referinţă se aflau în examinare 5 cazuri de acorduri anticoncurenţiale, dintre care, pe parcursul anului, 2 investigaţii au fost finalizate.

Pe parcursul anului trecut, au fost în examinare 24 cazuri care se referă la problema abuzului de poziţie dominantă. Tot în primul său an de activitate, au fost remise răspunsuri la 12 sesizări/petiţii cu privire la presupusele semne de încălcare a legislaţiei concurenţiale de către autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale sau locale.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite