Companiile şi instituţiile de stat scapă de aparatura electrică veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună, companiile private şi instituţiile de stat din municipiul Chişinău se pot debarasa de echipamentele electrice şi electronice uzate, periculoase pentru mediu. Deşeurile vor fi preluate gratuit de o organizaţie neguvernamentală şi vor fi trimise pentru reciclare în România.

Între 1 şi 30 aprilie, Asociaţia pentru reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice MoldRec desfăşoară acţiunea „Companii eco“. Această campanie le va permite agenţilor economici şi instituţiilor de stat din Capitală să scape de aparatura uzată care se prăfuieşte prin depozite şi, în acelaşi timp, să contribuie la protecţia mediului înconjurător. Toate costurile pentru transport, sortare şi reciclare sunt suportate de organizaţia neguvernamentală.

Procedura este foarte simplă: solicitarea se face online sau la telefon, iar la data şi ora convenită reprezentanţii MoldRec evacuează deşeurile electronice. Există şi o condiţie: cantitatea minimă ridicată este de 100 de kilograme.

Deja 12 companii şi instituţii publice s-au înscris în campanie. Printre acestea este şi Ministerul Economiei, care a transmis, ieri, 24 de aparate vechi: computere, copiatoare, monitoare şi prelungitoare. Viceministrul Octavian Calmâc a declarat că este o idee bună ca aceste deşeuri nocive să fie colectate centralizat, îndemnând şi alte instituţii să se alăture iniţiativei.

image

Viceministrul Octavian Calmâc a transmis 24 de obiecte FOTO: Ministerul Economiei

În curând, şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) se va descotorosi de peste 20 de obiecte casate şi nefuncţionale: printere, monitoare, ups-uri, switch-uri.

Dăunătoare pentru mediu şi sănătate

Toate aceste aparate sunt depozitate, iar în această lună urmează să fie transportate în România, unde vor fi predate unei companii autorizate, care le va da ulterior spre tratare, reciclare şi neutralizare. Până acum, asociaţia a adunat circa 35.000 de kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice, care poluează mediul şi sunt dăunătoare pentru sănătate.

„Conţin foarte multe substanţe nocive, cum ar fi mercur, plumb, cadmiu, brom. În timp, acestea ne influenţează sănătatea. Nu ne dăm seama, dar de la an la an ne scade imunitatea din cauza aparatajului care ne înconjoară şi devenim tot mai dependenţi de pastile şi de vitamine“, explică Victor Cazac, director de proiecte la asociaţia MoldRec. 

Aruncate la întâmplare, echipamentele vechi sunt mai periculoase deoarece cele pe care le utilizăm zi de zi, pentru că apar fisuri, încep să se descompună şi să elimine gaze cu efect de seră şi substanţe toxice.

Cu siguranţă, în orice gospodărie se adună aparate electrice uzate, având în vedere ritmul în care se dezvoltă tehnologiile în ultimii ani şi la cât de des înlocuim telefoanele mobile, televizoarele, casetofoanele sau frigiderele. Oricine poate contacta organizaţia şi să aducă lucrurile nefolositoare la depozit.

Campanii pentru persoanele fizice

Anul trecut, în noiembrie, MoldRec a organizat o acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în centrul Chişinăului de la persoane fizice. Timp de o zi, s-au strâns circa 500 de kilograme, în mare parte obiecte de dimensiuni reduse. Acum, asociaţia pregăteşte o campanie similară în parteneriat cu Primăria Chişinău. Într-un weekend, ar urma să fie amenajate astfel de puncte de colectare în fiecare sector al Capitalei, iar mesajele promoţionale vor fi răspândite prin intermediul facturilor.

image

Punct de colectare în centrul oraşului, noiembrie 2013 FOTO: MoldRec

Banii câştigaţi din reciclarea echipamentelor vor merge la finanţarea organizaţiei ecologice. „Mulţi cred că noi facem milioane. Au fost şi din cei care ne-au cerut bani. Anumite piese de la calculatoare, într-adevăr, costă. Alte componente, cum ar fi tuburile catodice, lămpile şi bateriile, nu ţi le ia nimeni la reciclare dacă nu plăteşti. Practic, ceea ce câştigă compania-parteneră din România se egalează cu ceea ce cheltuieşte“, precizează Victor Cazac.

  Efectele nocive ale substanţelor

  Seleniu: pierderea părului, fragilitatea unghiilor, anomalii neurologice;

 Beriliu: boli cronice, inclusiv cancer pulmonar;

 Mercur: leziuni renale şi ale sistemului nervos central (prin ingestie sau inhalare);

 Crom: reacţii alergice (astm şi bronşită), deteriorarea ADN-ului;

 Arseniu: leziuni ale sistemului nervos, cancer pulmonar, diverse boli de piele; 

 Plumb: leziuni ale creierului şi  sistemului nervos, boli de sânge, afecţiuni ale  rinichilor, daune la dezvoltarea fătului;

 Bariu: inflamaţii ale creierului, slăbiciuni musculare, afecţiuni ale inimii, ficatului şi splinei, creşterea tensiunii arteriale;

 Brom: daune la dezvoltarea sexuală, probleme de reproducere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite