Căldura ecologică ne salvează buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul cazanelor ecologice este între 3.000 şi 10.000 de euro
Preţul cazanelor ecologice este între 3.000 şi 10.000 de euro

Circa 600 de familii pot cumpăra cazane moderne pe bază de biomasă, în cadrul unui proiect desfăşurat de PNUD. 30% din costuri vor fi rambursate din fonduri europene.

Lilia Andrei (63 de ani) din Chişinău a renunţat la încălzirea cu gaz şi în noiembrie şi-a instalat un cazan pe biomasă. Chiar dacă a costat-o aproximativ 4.000 de euro, când o întrebi dacă decizia a ajutat-o să economisească nişte bani, răspunde franc: „e cerul şi pământul“.

„Am o casă de 350 de metri pătraţi şi cu gaz încălzeam numai două camere, uneori doar noaptea, pentru că e scump. La sfârşitul lunii mi-a venit o factură de 3.600 de lei!“, mărturiseşte femeia. Acum, nu mai are grija facturii. „Cu 2.500 de lei cumpăr peleţi şi nu-mi fac griji timp de-o lună. Am căldură continuu în toată casa şi apă caldă. Economisesc o grămadă de bani. Dacă mi-aş încălzi toată casa cu gaz aş plăti 10.000 de lei lunar. Nu-mi pot permite“, a adăugat Lilia Andrei, care le-a recomandat şi rudelor să apeleze la cazanele pe biomasă.

Peleţii, mai ieftini decât gazul

Pentru că are o fabrică de prelucrare a lemnului şi o maşinărie ce produce peleţi, şi Andrei Darii (44 de ani) din Chişinău încălzeşte întreprinderea cu un cazan ecologic. „Este un cazan polonez, care m-a costat aproximativ 5.000 de euro. Am vrut să-mi cumpăr unul pe gaz, la acelaşi preţ, dar trebuia să mai cheltuiesc 20.000 de euro pentru racordare la reţea (distanţa până la gazoduct este de vreo doi kilometri), iar în fiecare lună aş fi achitat mii de lei pentru gaz ca să menţin o temperatură potrivită în atelier“, explică Andrei Darii.

Bărbatul e convins că a făcut cea mai bună alegere: „Cei zece oameni care lucrează la atelier au condiţii bune de lucru, iar eu nu plătesc sume astronomice pentru căldură“.

Moldovenii sunt încurajaţi să aleagă o modalitate de încălzire ecologică. După ce mai multe şcoli din ţară au trecut la energia eco, ieri a fost lansat un program ce oferă posibilitatea consumatorilor casnici să-şi cumpere cazane pe bază de pelete şi brichete sau mixte, la preţuri ce variază între 3.000 şi 10.000 de euro. Programul prevede că 30% din banii plătiţi pe cazan vor fi rambursaţi din fonduri europene.

„Cei  640.000 de euro de la Uniunea Europeană vor permite acordarea de subvenţii pentru circa 600 de cazane. Este un start bun ce va ajuta sute de familii să economisească bani la încălzirea propriilor case“, susţine Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Doar „Made in Moldova“

În cadrul proiectului, gospodarii pot alege între nouă companii acreditate de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică, care oferă cazane produse în Republica Moldova, ori asamblate în ţară din piese de la producători renumiţi din Germania, Polonia, Cehia, România, Letonia sau Grecia.

„Prin lansarea acestui program, creăm, de fapt, un lanţ întreg de oportunităţi, deopotrivă pentru bărbaţi şi femei: se dezvoltă sectorul naţional de producere şi asamblare a cazanelor moderne pe bază de biomasă, dar şi cel de producere a biocombustibilului, se lansează noi afaceri şi se creează noi locuri de muncă“, susţine Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD în Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă

Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice din Republica Moldova a fost lansat în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Bugetul total al programului este de 640.000 de euro. Valoarea maximă rambursată din fondurile programului este de 1.000 de euro per cazan instalat. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova a fost lansat în 2011 şi este prevăzut pentru patru ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite