Au ales să foloseasă energie ecologică şi au câştigat premii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat a înmânat primul certificat de onoare şi premiul la categoria Cea mai bună iniţiativă de tineret în domeniul eficienţei energetice FOTO gov.md
Premierul Vlad Filat a înmânat primul certificat de onoare şi premiul la categoria Cea mai bună iniţiativă de tineret în domeniul eficienţei energetice FOTO gov.md

Unsprezece premianţi au fost declaraţi campioni ai sectorului ecoenergetic din Republica Moldova în anul 2012. Este vorba de persoane fizice, întreprinderi, instituţii publice şi ong-uri.

Învingătorii din acest an sunt: Cel mai bun Proiect în Energia Solară – Ecowatt Impex SRL; Cel mai bun Proiect în Energia Eoliană – Universitatea Tehnică din Moldova; Cel mai bun Proiect în Energia Geotermală – Sergiu Cocârlă; Cel mai bun Proiect în Biomasă – Agrobiobrichet SRL; Cel mai bun Proiect în Biogaz – Vasile Moraru; Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public – Spitalul public din Orhei; Cel mai bun proiect de Eficienţă Energetică în sectorul privat – Laiola SRL; Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare – Ion Muntean; Cea mai bună Iniţiativă Educaţională – Universitatea Tehnică din Moldova; Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor – Gutta Club.

„Valorificarea surselor regenerabile de energie şi sporirea eficienţei energetice sunt o prioritate pentru Republica Moldova. Este o reformă ce are ca finalitate sporirea securităţii energetice a ţării, reducerea dependenţei de importuri, crearea de noi locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, protecţia mediului ambiant”, a declarat premierul Vlad Filat, vineri seara, la Gala Moldova Eco Energetică, transmite Info-Prim Neo.

Administratorul adjunct şi director regional pentru Europa şi CSI al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Cihan Sultanoglu, a remarcat în context că Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat anul 2012 drept An al Energiei Durabile pentru Toţi, iniţiativă la care au aderat 60 de guverne, printre care şi cel al Republicii Moldova.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că cele 11proiecte premiate au fost selectate din 65 prezentate. „În spatele proiectelor ce s-au înscris în competiţie stă o industrie întreagă pe, care am reuşit să o lansăm pe parcursul acestui an”, a menţionat oficialul.

Succesul oricărei reforme urmează a fi măsurat în final nu doar de autorităţi, ci de fiecare membru al societăţii, a remarcat la eveniment şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel. „Atunci când cetăţenii de rând, sectorul privat şi societatea civilă lansează iniţiative ce merg mână în mână cu eforturile Guvernului de a reforma sectorul energetic, putem vorbi despre reforme adevărate”, a subliniat ambasadorul.

Moldova Eco Energetică este organizată de către Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de PNUD Moldova.

Competiţia pentru 2013 va fi lansată în prima jumătate a anului viitor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite