Zeci de sate din Republica Moldova îşi vor încălzi instituţiile publice cu energie din biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

23 de comunităţi rurale din raioanele Glodeni, Donduşeni , Soroca şi Râşcani îşi vor încălzi, începând cu sezonul rece următor, şcolile, grădiniţele, primăriile şi centrele comunitare cu energie produsă local, din deşeuri agricole. Cea mai mare parte a cheltuielilor de instalare a sistemelor termice alternative şi de procurare a cazanelor va fi acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă.

Localităţile selectate vor contribui cu minimum 15% din suma totală a investiţiei, potrivit unui comunicat de presă al Proiectului Energie și Biomasă, finanţat de UE şi PNUD. În total 30 de instituţii publice se vor racorda la sistemul de energie regenerabilă.

Cum scăpăm de Gazprom? Trecem la paie şi tizic!

Majoritatea acestor instituţii se vor încălzi cu brichete şi baloturi de paie. Potrivit specialiştilor piaţa locală de producere a combustibilului din biomasă se dezvoltă foarte rapid, iar în ultimii ani numărul producătorilor de brichete a crescut de la 5 la peste 40.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova instalează cazane moderne pe brichete sau pelete în localităţile ce au în vecinătatea lor furnizori siguri de combustibil modern din biomasă, a declarat Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă

Raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca şi Râşcani sunt primele patru raioane în care Proiectul Energie şi Biomasă a demarat activităţi în anul 2012. În 2011, primul an de activitate al proiectului, 35 de sate din 8 raioane ale Republicii Moldova: Ştefan Vodă, Leova, Cantemir, Hâncești, Telenești, Sângerei, Făleşti şi UTA Gagauz Yeri, au demarat proiecte de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre de sănătate, cu sprijinul financiar al proiectului. Datorită noii surse de energie, 42 de clădiri vor fi încălzite cu energie din biomasă, peste 18.000 de persoane, dintre care 8.542 copii, beneficiind direct de noua sursă energetică.

Se prevede că până în anul 2014, peste 130 de comunităţi rurale vor dispune de sisteme sigure şi durabile de furnizare a energiei din biomasă, cu potenţial de replicare în toată ţara. Securitatea energetică locală şi confortul termic al multor şcoli, grădiniţe, clinici, centre comunitare vor fi sporite. În acelaşi timp, noi locuri de muncă vor fi create în urma stabilirii unor canale de distribuție a combustibilului din biomasă, la nivel local, astfel contribuind la asigurarea de noi surse de venit și la reducerea sărăciei în sate. Până la sfârşitul anului vor fi acoperite alte 9 raioane: Floreşti, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia şi Cahul.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane euro, bani acordați de Uniunea Europeană și PNUD Moldova.

CHIŞINĂU: Paiele noastre în locul gazului rusesc

2.470 de copii din din raionul Ştefan-Vodă se vor încălzi în această iarnă la sisteme termice ecologice, pe bază de biomasă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite