Bogaţii şi săracii din Medicină. Doctorii au salarii de la 50 la 750 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul" a realizat topul lefurilor în Sănătate şi a stabilit că cel mai bine plătit, în 2010, a fost directorul Institutului de Cardiologie din Chişinău, care a primit lunar 12.333 de lei. La cealaltă extremă sunt infirmierele de la Centrul Medicilor de Familie din raionul Râşcani, care au ridicat doar 814 lei pe lună.

Datele statistice publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii arată că există o discrepanţă mare între salariile pe care le ridică şefii de instituţii medicale şi angajaţii de rând. Aceştia din urmă nu mai cred promisiunilor ministrului Sănătăţii de a majora cu 10 la sută plăţile, începând cu 1 iulie 2011. Chiar şi cu această mărire, lefurile lor rămân sub salariul mediu pe economie.

Din categoria medicilor, cel mai puţin câştigă doctorii din Briceni, în medie circa 2.400 de lei pe lună. Este şi cazul Tatianei Cioclea, cardiolog la Spitalul din Briceni, care lucrează de 25 de ani. „Ziua sunt la spital, iar noaptea pe ambulanţă. Iau doar 2.000 de lei pe lună. Alte venituri nu mai am. Se mai întâmplă ca un pacient să-ţi „mulţumească" cu 10-15 lei. Îţi cumperi o pâine şi tot e ceva", spune femeia.

„Vrem salarii ca la ANRE“

La acelaşi nivel cu medicii cu studii superioare sunt remunerate şi infirmierele. De exemplu, cele de la Policlinica de Stomatologie şi Spitalul Clinic de Psihiatrie ridică lunar „tocmai" 2.000 de lei. Multe nu au însă nici atâta.

Timp de 35 de ani infirmiera Maria Mihalache a muncit în condiţii periculoase la farmacia Spitalului de Urgenţă. „Lucrez cu soluţii chimice fierbinţi, de nenumărate ori m-am ars pe mâini, dar nu primesc niciun supliment pentru asta. Am 1.700 de lei pe lună şi câte un litru de lapte zilnic", spune femeia.
Ceva mai bine o duc managerii de spitale.

image

Foto: Eduard Bâzgu/ Medicii din Moldova au salarii mizere

Cei care lucrează la Centrele ştiinţifice din Chişinău au salarii ce depăşesc 10.000 de lei. Mai modeste sunt lefurile celor din zona rurală, până la 7.000 de lei. Directorul Spitalului raional Vulcăneşti îşi întreţine familia cu doar 4.500 de lei. „Şefii de la Agenţia pentru Reglementare în Energetică sunt remuneraţi cu 44.000 de lei şi nu pot să zic că fac o muncă atât de grea, dar noi, medicii, care răspundem de viaţa oamenilor, cu ce ne alegem? Vrem să avem salarii ca la ANRE", a spus Mihail Gheorghiev, directorul Spitalului rational Vulcăneşti. ;

Cei mai bine plătiţi în Sănătate

Salariul Directorului Institutului de Cardiologie este de 12.333 lei, la fel ca cel al şefului Spitalului de Boli Tuberculoase de la Vorniceni. Aceştia sunt urmaţi de directorii Staţilor Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă „Nord" şi „Centru", care au 11.000 de lei pe lună. Cei mai bine plătiţi doctori sunt cei de la Centrul Medicilor de Familie Orhei. Aceştia sunt remuneraţi lunar cu 5.338 de lei.

Cele mai prospere asistente medicale sunt la Spitalul de Boli Tuberculoase de la Vorniceni, care câştigă lunar 4.343 lei. Cele mai bine plătite infirmiere au salarii de 2.118 lei.

Doctori la ţară cu lefuri de 7.000 de lei

La Centrul de Sănătate din satul Peresecina, raionul Orhei salariile medicilor de familie ajung şi până la 7.000 de lei. Acest lucru este posibil pentru că Centrul a încheiat contract direct cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină(CNAM), iar banii sunt distribuiţi direct Centrului de sănătate, şi nu prin intermediul Centrului Medicilor de Familie din raion, cum se face în alte părţi.

„Noi ne gestionăm singuri resursele. În total, avem 26 de angajaţi, dintre care şase medici de familie. Am decis ca din cele 2 milioane 170 de mii de lei pe care îi primim anual de la CNAM, 60% să fie rezervate pentru plata salariilor. Le dăm şi prime ca să încurajăm performanţele", spune Tudor Levinţa, directorul Centrului din Peresecina.

Astfel, medicii de familie din raionul Orhei au un salariu mediu de 5.338 de lei, cel mai mare din top la acest capitol. Pentru comparaţie, medicii de familie din Soroca primesc, în medie, doar 3.742 de lei.

Salariile medii în Medicină sunt calculate din sumele primite de facto de către angajaţi. Sunt luate în calcul şi suplimentele pentru diverse categorii, fără sumele reţinute pentru asigurare medicală şi fondul de sănătate. Un doctor care are categorie superioară primeşte 50% adaos la salariu. Nopţile şi zilele de sărbătoare sunt plătite dublu. Medicii de la Spitalul de Urgenţă şi medicii de familie au un spor de 30% după şapte ani de muncă, iar cei din zona rurală primesc 40% după patru ani de activitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite