Blocul 4 al Spitalului de Urgenţă din Chişinău va fi deschis în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe clădire va fi amenajat un helipunct prevăzut cu sistem de încălzire a pistei de aterizare a elicopterelor şi o cameră de odihnă pentru piloţi. Totodată, în noul corp al Spitalului de Urgenţă vor fi instalate un computer tomograf, un dispozitiv de rezonanţă magnetică şi un angiograf performant.

Blocul 4 al Spitalului de Urgenţă din Capitală va fi deschis în august. Potrivit ministrului Sănătăţii Andrei Usatâi, în acest bloc vor fi deschise noi secţiide traumatologie şi chirurgie şi o anexă unde va funcţiona secţia de anestezie şi terapie intensivă, relevă Unimedia.md.

Oficialul din Sănătate a susţinut că pentru amenajarea şi utilarea noului corp al Spitalului de Urgenţă au fost alocaţi 70 de milioane de lei din fondurile Guvernului şi cele ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, iar pentru utilarea cu aparatură modernă a fost contractat un grant de 11 milioane de euro din partea Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei. „Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea unui aparat de rezonanţă magnetică, a unui computer tomograf şi un angiograf care până acum a lipsit din această instituţie, deşi este strict necesar“, a mai spus Usatâi.

Pe acoperişul blocului 4 al Spitalului de Urgenţă urmează să fie amenajat un helipunct prevăzut cu sistem de încălzire pentru sezonul rece şi o încăpere în care piloţii se vor putea odihni. Totodată în clădire va fi instalat şi un ascensor care va face legătura dintre secţiile de terapie intensivă şi cele chirurgicale şi acoperiş, de unde pacienţii vor putea fi preluaţi în regim de urgenţă.

Clădirea care urmează să fie redeschisă de Ministerul Sănătăţii se află în fază de reconstrucţie de mai bine de 20 de ani. Lucrările au început în 1990, iar cinci ani mai târziu au fost sistate. Acestea au fost reluate abia în 2006, au fost oprite din nou în 2008 şi au fost reluate în 2012. Potrivit şefului de şantier, Ghenadie Cotorobai, înainte de a începe lucrările de reconstrucţie, 50% din clădire era în stare de degradare, iar inginerii au trebuit să facă mai multe reproiectări. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite