Banca Mondială anunţă în ce condiţii va debloca finanţarea pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a declarat că atât instituţia pe care o reprezintă, cât şi FMI nu vor oferi sprijin bugetar Moldovei atât timp cât nu există un plan sustenabil pentru finanţele publice ale ţării.

Potrivit IPN, Banca Mondială este optimistă în privinţa Moldovei. „Ţara poate atrage investiţii, în primul rând, datorită poziţiei geografice pe care o are, scrie într-o postare pe blog Alex Kremer, manager de ţară al Băncii Mondiale în Moldova.

„Situată la graniţele celei mai mari pieţe din lume – Uniunea Europeană – şi având costuri ale forţei de muncă care constituie o mică părticică din media UE, Moldova ar putea fi un magnet de investiţii pentru consumatorul european. Zonele economice libere din Moldova demonstrează cât de atractivă poate fi ţara pentru investitorii străini, atunci când afacerile sunt protejate de corupţie şi reglementări excesive”, spune Alex Kremer, adăugând că în ziua în care cetăţenii Moldovei vor obţine o economie curată, ei vor constata o creştere explozivă în domenii precum industria uşoară, care va fi însoţită de o cerere sporită pentru forţa de muncă şi salarii mai mari. Iar creşterea economică mai rapidă va genera un volum sporit de finanţare pentru educaţie, sănătate şi pensii mai decente.

Al doilea motiv de optimism este că Moldova a depăşit cel mai devastator şoc economic cauzat de recesiunea economică din Rusia, precum şi seceta din 2015. Alex Kremer spune că, după un declin de 2 la sută în 2015, previziunea Băncii Mondiale este că creşterea PIB va fi relansată uşor în 2016, până la 0,5 la sută, şi va accelera până la 4 la sută în 2017.

Prosperitatea Moldovei nu este un obiectiv distant, spune managerul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova. Astfel, pentru a-l atinge, e important să fie realizate câteva acţiuni în 2016 – să fie remediată situaţia în sectorul bancar, să fie continuitate în sectoarele sociale, să se elimine interesele private din instituţiile economice publice, să se soluţioneze problema aprovizionării ţării cu energie electrică, să fie ajustate finanţele publice, astfel încât investiţiile şi achiziţiile publice să fie relansate.

„Ce face Banca Mondială? Noi nu vom oferi sprijin bugetar Moldovei atât timp cât noi şi colegi din FMI nu suntem siguri că există un plan sustenabil pentru finanţele publice ale ţării. Şi totuşi continuăm să muncim. Tocmai am aprobat cel mai mare proiect din istoria parteneriatului nostru cu Moldova – 80 de milioane de dolari pentru drumurile rurale. Sperăm că vom avea în curând un guvern ca să putem vedea noi suprafeţe de drumuri deja în primăvară. Următoarele proiecte vor avea drept obiectiv computerizarea serviciului fiscal (un calculator nu poate fi mituit) şi vor finanţa granturi pentru grupuri de fermieri pentru a-i ajuta să exporte produse moderne în Uniunea Europeană”, a subliniat Alex Kremer.

Managerul de ţară a adăugat că grupul Băncii Mondiale a auzit ce îşi doresc cetăţenii Moldovei în 2016 - o economie curată şi servicii publice decente - speră că 2016 va aduce cetăţenilor ţării ceea ce îşi doresc şi ce merită.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite