Apusul epocii sovietice în psihiatrie. Autorităţile să descentralizeze domeniul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cu maladii mintale vor fi trataţi în spitalele cu profil general. Foto: Tudor Iovu
Pacienţii cu maladii mintale vor fi trataţi în spitalele cu profil general. Foto: Tudor Iovu

Autorităţile îşi propun să creeze secţii de psihiatrie în instituţiile generaliste. Spitalele mari de profil, moştenite din epoca sovietică, nu-şi mai găsesc locul într-un sistem de sănătate modern, susţin autorii iniţiativei.

Măsura se conţine în planul de activitate a Ministerului Sănătăţii pentru anul 2013. Potrivit şefului de la Sănătate, Andrei Usatâi, descentralizarea serviciilor de psihiatrie a început de câţiva ani, prin crearea centrelor comunitare pe bani europeni, iar ce urmează să se întâmple este o continuare a reformei.

„Tratamentul medicamentos nu este suficient. Este necesară implicarea familiei şi a comunităţii“, spune ministrul Usatâi. „Izolându-i pe aceşti oameni, pentru o perioadă lungă de timp, le acutizăm starea de sănătate. În plus, vom evita supraaglomerarea spitalelor de profil, unde mulţi bolnavi au parte de un tratament indecent“, recunoaşte ministrul.

Până acum nu s-a decis în câte raioane vor fi deschise secţii de psihiatrie. „Nu vom deschide secţii în toate spitalele raionale, doar în câteva. Acest lucru se va decide mai târziu, în funcţie de numărul celor care suferă de tulburări mintale, de dotările spitalului, etc.“, a specificat Andrei Usatâi.

Lipsă acută de specialişti

Directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălţi, Anatolie Cârpă, recunoaşte că în instituţia pe care o conduce este supraaglomerare, iar, în opinia lui, descentralizarea serviciului de psihiatrie este binevenită. „Spitalul nostru are o capacitate de 700 de paturi. Pe timp de iarnă noi avem chiar şi câte 1.000 de pacienţi, aşa că nu avem cum să ducem lipsă de pacienţi. Alta e problema. Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici psihiatri“, spune directorul spitalului. „De zece ani nu putem găsi un medic psihiatru, nu avem narcologi. La Urgenţă lucrează o echipă în loc de trei, care deserveşte toată zona de nord a republicii. Aceasta înseamnă că în loc de 15 oameni lucrează trei-patru“, susţine Anatolie Cârpă.
Directorul spitalului de Psihiatrie din Chişinău, Mihai Hotineanu, este însă sigur că spitalele de profil nu vor dispărea degrabă. „Multe ţări europene, printre care şi Italia, au lichidat spitalele mari şi s-au pomenit cu un număr extrem de mare de oameni bolnavi psihic în închisori. Nu trebuie să repetăm aceste erori“, este sigur Hotineanu.

Moldova trebuie să-şi reformeze serviciile de sănătate mintală, este convins şi reprezentantul OMS în Moldova, Jarno Habicht. „Este necesară crearea serviciilor comunitare, eficientizarea asistenţei medicale primare şi dezicerea de la tipurile vechi de servicii şi clădiri psihiatrice. OMS, alături de alţi parteneri de dezvoltare, susţine reforma sănătăţii mintale demarată de Republica Moldova, oferind resurse tehnice şi financiare“, a mai menţionat Jarno Habicht.

Schimbare, demult necesară

Experţii spun că este o schimbare majoră în sistemul nostru de sănătate, care trebuia făcută încă acum 20 de ani. „Bolnavii cu dereglări uşoare nu trebuie închişi la psihiatrie, ci trataţi într-un centru comunitar sau într-un spital de profil general. La noi însă se preferă ca aceştia să fie duşi departe de ochii lumii şi gata, ne-am spălat pe mâini“, afirmă directorul Centrului de Analize şi Politici în Sănătate PAS, Viorel Soltan.
În plus, spune el, spitalele psihiatrice ar trebui total reformate. „Toate ţările lumii se orientează spre construcţia spitalelor de profil general, deoarece pacienţii suferă, de regulă, concomitent de câteva maladii. Nu este suficient să-l tratezi doar de boala pe care o are la cap. Multe secţii din aceste spitale ar trebui lichidate, pacienţii - trataţi în centre comunitare, iar acolo să rămână o catedră şi o secţie pentru boli complicate, atipice“, mai precizează Soltan.

Li se încalcă drepturile

Avocata Doina Ioana Străisteanu susţine că drepturile pacienţilor din spitalele de psihiatrie sunt frecvent încălcate. „Unii pacienţii mi-au comunicat că atunci când au fost duşi cu urgenţa la spital au fost acoperiţi cu pături peste cap. O femeie din Bălţi mi-a spus că a fost legată de pat pe durata nopţii, la indicaţia şefului. În prezenţa mea, şeful a ameninţat-o că-i pune injecţii de la care nu se va mai scula din pat“, a povestit Străisteanu.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite