ANRE: Multe companii petroliere au majorat preţurile cu abateri de la lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

27 de companii petroliere din Republica Moldova au majorat preţurile la produsele petroliere cu abateri de la legislaţia în vigoare. Încălcările au fost depistate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi au fost prezentate în cadrul şedinţei de luni, 30 mai. Astfel, Agenţia urmează să elaboreze prescripţiile privind lichidarea încălcărilor constatate, transmite IPN.

Potrivit ANRE, cele 27 de companii au majorat preţurile începând cu data de 23 mai. Astfel, preţul benzinei a crescut în medie cu 0,60 lei per litru, iar al motorinei cu circa un leu pe litru.

De asemenea, companiile care nu au fost sesizate de ANRE timp de trei zile trebuie să informeze Agenţia despre majorările care au fost efectuate în perioada 20-30 mai cu scopul de a identifica toţi operatorii care au comis abaterea de la lege. În timpul apropoiat, toţi titularii de licenţe urmează să fie informaţi despre efectele nerespectării legislaţiei.

Totodată, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a anunţat că marţi, 31 mai, pe site-ul instituţiei vor fi publicate valorile maximale ale marjei comerciale specifice pentru comercializarea produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat. Potrivit lui, preţul plafon va fi stabilit conform noii Metodologii a formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, care a intrat în vigoare la 13 mai curent. Astfel, pentru benzină şi motorină plafonul va fi de 3,16 lei per litru, iar pentru gazul lichefiat - 2,99 lei.

Sergiu Ciobanu a declarat că instituţia va efectua verificări la staţiile PECO începând cu data de 1 iunie. „Începând cu miercuri seara, preţurile afişate la staţiile de alimentare trebuie să fie maxim cele afişate de ANRE. Începând cu următoarea zi, vor fi iniţiate controale pentru a vedea dacă preţurile coincid plafonului anunţat”, a declarat Sergiu Ciobanu. Potrivit lui, companiile care nu se vor conforma vor fi supuse sancţiunilor până la retragerea licenţei de activitate.

Noua metodologie prevede că preţurile plafon vor fi stabilite o dată la două săptămâni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite