Andrian Candu, despre motivele deciziei de a-şi lua copilul de la Liceul Orizont: Aşteptările nu au fost satisfăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că „s-au făcut prea multe specualaţii”, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a dezvăluit motivele ce au stat la baza deciziei de a-şi lua copilul de la Liceul Teoretic moldo-turc „Orizont”, subliniind că a evitat anterior să răspundă la această întrebare pentru a nu aduce „anumite prejudicii” instituţiei vizate.

„Ca şi tată, ca şi părinte, ai anumite aşteptări de la şcoală. Ceea ce în ultimii ani se întâmplă la nivel de infrastructură, a procesului de educaţie la Orizont, nu se mai ridică la nivelul aşteptărilor mele şi a altor colegi, părinţi din acea clasă, şcoală sau generaţie, haideţi să zicem aşa. Mai mulţi copii, pe parcursul ultimilor 2-3 ani de zile, şi eu am vorbit cu foarte mulţi părinţi, şi-au mutat copiii de la Orizont la alte şcoli în Chişinău, datorită unor nemulţumiri. Când dai copilul la o şcoală privată, ai nişte aşteptări şi dacă acele aşteptări nu sunt satisfăcute, atunci iai decizia”,  a declarat Andrian Candu la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Afirmaţiile lui Andrian Candu au fost făcute în contextul informaţiilor lansate în spaţiul public, precum că speakerul şi-a luat copilul de la Liceul Orizont pentru că ştia că cei şapte profesori turci vor fi expulzaţi.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite