Agenţii imobiliari cer elaborarea cadrului normativ care să le reglementeze activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova nu există un cadru normativ care ar reglementa activitatea agenţilor imobiliari, neajuns care îi împiedică pe aceştia să activeze legal în domeniu. Declaraţia a fost făcută de reprezentanta Uniunii Agenţilor Imobiliari din Moldova, Victoria Nonii, în cadrul unei discuţii offline care a avut loc joi, 14 septembrie, transmite IPN.

„Rolul unui agent imobiliar este să facă legătura dintre un vânzător şi un cumpărător de apartament, să zicem, şi să satisfacă dorinţele ambelor părţi. Doar că vânzătorul nu doreşte ca în contractual de vânzare-cumpărare să fie indicat preţul real al apartamentului, ci indică preţul cadastral care este de 2-3 ori mai mic. Corespunzător, la notar, în procesul de vânzare –cumpărare, ambii nu indică preţul de piaţă a imobilului, ci cel cadastral, plătind impozite din preţul cadastral şi nu cel real”, a spus Victoria Nonii.

Ea a mai spus că Uniunea Agenţiilor Imobiliare din Republica Moldova, care întruneşte peste 1000 de tineri, îşi doreşte elaborarea cât mai curând a unui cadru normativ pentru a activa fără încălcări, pentru aceasta membrii au depus şi un proiect de iniţiativă legislativă la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, dar până în prezent organele competente nu au elaborat o astfel de lege care este foarte necesară.

„Suntem ostatecii acestui sistem, avem nevoie să găsim o cale ca să fie toţi împăcaţi. Noi într-adevăr dorim să activăm aşa cum trebuie şi uneori neajunsurile ne împiedică să o facem. Cei o mie de tineri pe care îi reprezint vrem ca statul să prospere, dar anumite imperfecţiuni ne împiedică”, a reiterat Victoria Nonii.

Prezentă la eveniment, membra Asociaţiei agenţilor imobiliari din România, Ileana Preda, a spus că nici în România nu s-a reglementat profesia de agent imobiliar. Experta a specificat şi diferenţele dinte piaţa imobiliară din Republica Moldova şi România. Potrivit ei, în Moldova, agentul este mult mai respectat şi apreciat, iar profesioniştii, deşi nivelul de pregătire nu este atât de înalt, sunt buni şi sunt oameni cu iniţiativă.

Expertul din Romania le-a sugerat tinerilor agenţi imobiliari crearea unei asociaţii de profesionişti care ar putea elabora şi adera la un cod etic propriu.

Avocatul Alexandru Moloman a spus că în curând vor fi create grupuri de lucru care vor reveni supra unor documente ce vor viza cadrul legislativ în domeniul imobiliar, dar şi asupra unor eventuale consultări cu reprezentanţii Guvernului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite