Acţiunile statului privind băncile falimentare vor genera un şoc fiscal esenţial care va dura 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Expert-Grup” recomandă lichidarea celor trei bănci falimentare FOTO: Adevărul
„Expert-Grup” recomandă lichidarea celor trei bănci falimentare FOTO: Adevărul

Creşterea semnificativă a datoriei de stat ca urmare a convertirii garanţiei de stat pentru creditarea de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) a băncilor falimentare va genera un şoc fiscal esenţial, care va dura un deceniu, se arată în Rportul de stare a ţării în 2015, publicat vineri, 10 iulie, de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Potrivit analizei experţilor, criza de la Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank are riscuri şi implicaţii mai largi pentru economia moldovenească. „Un risc major ţine de creşterea riscului de ţară, odată cu posibila transformare a garanţiilor de stat utlizate pentru acordarea creditelor de urgenţă a celor trei bănci”, susţin reprezentanţii „Expert-Grup”.

Raportul, prezentat în cadrul conferinţei „Macro 2015”, relevă faptul că volumul garanţiilor acordate de stat este impunător, comparativ cu dimensiunile economiei moldoveneşti, reprezentând 9% din PIB şi 34% din veniturile bugetului de stat. „Pe fundalul deficitului bugetar, al celui de cont curent, al nivelului redus al activelor oficiale de rezervă şi al riscurilor pentru moneda naţională, creşterea îndatorării alimentează riscul de ţară. Acesta va genera un şoc fiscal esenţial care va dura 10 ani”, au subliniat experţii economici. 

În acelaşi timp, reducerea rezervelor valutare din ultimele luni a epuizat capacitatea BNM de a atenua eventuale noi presiuni asupra monedei naţionale, fapt ce va duce la ieftinirea leului şi la o „explozie” a preţurilor. 

Instituţiile statului, vulnerabile în faţa unor interese dubioase

Astfel, experţii sunt convinşi că fraudele care însumează 12% din PIB din 2013-2014, comise prin intermediul celor trei bănci, nu puteau trece neobservate de BNM şi alte instituţii responsabile de stabilitatea financiară a statului. „Reacţia tardivă şi insuficientă a acestor instituţii poate fi explicată fie prin rea intenţie, fie prin incapacitatea de a face faţă sarcinilor pe care le au. Indiferent de cauze, este cert că instituţiile statului nu sunt destul de robuste şi independente, fiind vulnerabile la diverse imixtiuni din partea exponenţilor unor interese dubioase, care au profitat de delapidările de la cele trei bănci”, constată economiştii.

Potrivit „Expert-Grup”, corupţia endemică, oligarhizarea insituţiilor de stat, prezenţa capitalului străin de origine dubioasă în sectorul financiar şi vulnerabilitatea procesului decizional în faţa unor activităţi de lobby aflate la limita legalităţii sunt cele mai pregnante riscuri ce amplifică starea slabă a economiei.

Experţii recomandă lichidarea celor trei bănci

Experţii recomandă lichidarea celor trei bănci „cu probleme”, asigurarea independenţei instituţiilor de stat şi implementarea reformelor. „Republica Moldova are nevoie de actori externi pentru a spori presiunile asupra guvernării. În acest sens, este vitală semnarea noului memorandum cu FMI şi condiţii mai aspre din partea partenerilor de dezvoltare pentru suportul financiar, tehnic şi politic acordat autorităţilor de la Chişinău”, se arată în raport.

Menţionăm că Republica Moldova a aplicat deja măsuri de austeritate, prin reducerea plăţilor de la Bugetul de Stat, în condiţiile blocării finanţării externe, a lipsei unui nou Guvern şi a resurselor bugetare reduse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite