A făcut contrabandă cu tirurile, dar a scăpat de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceristul din Chişinău condamnat recent la patru ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu tutun a prestat servicii de vămuire, iar firma sa figurează la Fisc în Top 100 exportatori în 2011.

Pe 23 ianuarie, Judecătoria sectorului Botanica a condamnat patru vameşi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. În schema de contrabandă cu tutun în proporţii deosebit de mari figura şi un om de afaceri, care, de asemenea, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. În timp ce procurorii vorbesc de zeci de Tiruri şi sute de tone de tutun scoase ilegal din ţară, firma lui Serghei Lobaciov, Intercominvest, prin intermediul căreia a fost pusă în aplicare schema, îşi continuă nestingherit activitatea.

„Dosarul penal a fost intentat pe numele persoanei fizice, şi nu pe a celei juridice“, argumentează procurorul Artur Sîrcu neaplicarea amenzii între 5.000 şi 10.000 de unităţi convenţionale, după cum prevede Codul Penal.

Acces nelimitat în zona de control vamal

În 2008, Serghei Lobaciov a obţinut un atestat de calificare în domeniul vămuirii, eliberat de Serviciul Vamal. Astfel, în perioada 2008-2010, afaceristul a asistat la vămuirea mărfurilor şi a mijloacelor de transport, a efectuat, sub supraveghere vamală, examinarea mărfurilor şi mijloacelor de transport. Totodată, acesta a avut acces în zona de control vamal pentru efectuarea operaţiunilor de vămuire şi a avut dreptul să conteste acţiunile sau inacţiunile organelor vamale şi a factorilor de decizie.

Intercominvest figurează la Fisc în lista principalilor 100 de exportatori în 2011, ocupând poziţia 84. De asemenea, firma este rezident al Zonei Economice Libere Expo-Business Chişinău, din 10 octombrie 1996. Printre activităţile de bază ale acesteia se numără sortarea, marcarea, împachetarea mărfurilor aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.

Tutunul, scos din ţară sub formă de deşeuri

Statutul de resident le-a oferit posibilitatea contrabandiştilor să-şi pună în aplicarea schema şi a dus la diminuarea preţului mărfii. Potrivit anchetatorilor, tutunul fermentat ajungea în Moldova, sub formă de import temporar. Firma cumpăra marfa din ţările CSI şi din cele europene, prin firme off shore, după care o exporta în spaţiul european ca deşeu de tutun.

Pe parcursul anchetei au fost investigate 48 de episoade de contrabandă şi au fost constatate situaţii ieşite din comun. „Am depistat un caz când tutunul a fost importat în Moldova din Grecia, ca în final să fie exportat înapoi în statul elen“, dezvăluie procurorul.

„Tutunul ajungea fără niciun impediment la destinaţie, pentru că deşeul nu este escortat de poliţie ca în cazul tutunului pentru ţigări“ - Artur Sîrcu, procuror

Astfel, din 2008 până în 2011, 44 de TIR-uri cu peste 555 de tone de tutun au ajuns în ţările europene. Acest lucru nu ar fi fost posibil, spun anchetatorii, fără complicitatea celor patru vameşi ai postului vamal Sud-Est, care au tolerat faptul că directorul firmei Inercominvest, care era şi specialist în vămuire, a întocmit eronat declaraţiile vamale.

Pedepse prea blânde

„Acest caz nu este decât o mimare a luptei cu schemele de contrabandă. Cum alt-fel putem înţelege faptul că aceşti contrabandişti s-au ales cu sancţiuni atât de blânde. Dă de bănuit şi termenul mare de la momentul reţinerilor, care au avut loc în martie, până la pronunţarea sentinţei. Acest dosar nu e nimic mai mult decât o făcătură şi nu voi crede altceva decât în momentul în care va fi reţinut creierul acestei scheme“, susţine Veaceslav Balacci, fostul şef al Direcţiei originea mărfii din cadrul Serviciului Vamal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite