Legăturile dintre România şi Israel s-au consolidat pe parcursul celor 75 de ani

0
Publicat:

Un concert al Orchestrei Naţionale Radio, avându-l la pupitru pe maestrul Nir Brand, a deschis, miercuri seară, seria festivităţilor dedicate aniversării a 75 de ani de la fondarea Statului Israel, prilej cu care ambasadorul Reuven Azar a evidenţiat consolidarea relaţiilor diplomatice dintre ţara sa şi România.

Legăturile dintre România şi Israel s-au consolidat pe parcursul celor 75 de ani
Legăturile dintre România şi Israel s-au consolidat pe parcursul celor 75 de ani

"Pe parcursul celor 75 de ani, legăturile dintre România şi Israel s-au consolidat. Ţările noastre împărtăşesc o moştenire culturală comună, precum şi valori şi viziuni comune. Parteneriatele pe care le-am încheiat în domenii cheie, precum Apărare, Energie, Energie regenerabilă, Agricultură şi Sănătate, sunt remarcabile. Suntem recunoscători pentru colaborarea dintre ţările noastre, pe care suntem hotărâţi s-o intensificăm", a spus diplomatul israelian, într-o frumoasă limbă română.

"Sunt numai 75 de ani de relaţii diplomatice pentru că atâţia ani are Statul Israel. Relaţiile noastre sunt mult mai vechi, mai adânci. Contribuţia reciprocă este de necontestat în toate domeniile, şi în cultură, şi în artă, şi în medicină, şi în profesorat şi în orice. Îmbinarea dintre evrei şi români, aici şi în Israel, este ceva care e dincolo de orice fel de îndoială. (...) La mulţi ani prieteniei dintre România şi Israel!", a transmis Romaşcanu, în deschiderea serii.

Un artist desăvârşit, maestrul Nir Brand, un dirijor israelian dedicat deopotrivă cauzelor umanitare, dar şi un talentat solist, după cum a dovedit-o, a mărturisit, în limba română, că are "rădăcini româneşti", părinţii săi, născuţi "la 500 de metri de Sala Radio", emigrând în Israel, în anul 1951.

"Eu sunt născut în Israel. Am 61 de ani şi n-am fost niciodată în România pentru că am aşteptat o ocazie specială. Odată au venit unchiul şi mătuşa din Bucureşti şi au adus o placă în româneşte. Şi cântăreţul se chema Gică Petrescu", a spus dirijorul.

El a oferit publicului prezent la Sala Radio un adevărat regal de muzică simfonică, din program nelipsind însă piese muzicale precum "Sanie cu zurgălăi" ori celebre melodii afro sau de jazz, interpretate de acesta cu orchestra sau la pian.

Programul muzical, care a debutat cu uvertura operetei "Liliacul" de Johann Strauss, a cuprins, printre altele, lucrări precum "Dans ungar nr. 1" de Johannes Brahms sau poemul simfonic Vltava (sau Die Moldau) de Bedrich Smetana, dar şi piese precum "Ierusalime", interpretată de Blanca Maria Simion, elevă a Şcolii Lauder Reut, sau laitmotivul muzical din filmul "Lista lui Schlinder, regizat de Steven Spielberg.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite