Zeci de morți în urma unor alunecări de teren cu lavă rece pe insula indoneziană Sumatra VIDEO

0
Publicat:

Sunt peste 40 de morți și aproape 20 de oameni sunt dați dispăruți după ce ploile musonice au declanșat inundații fulgerătoare, trimițând torente de material vulcanic și noroi pe versanții vulcanului Merapi.

Alunecări de teren devastatoare în Sumatra FOTO: X
Alunecări de teren devastatoare în Sumatra FOTO: X

Ploile torențiale au declanșat inundații fulgerătoare și au provocat torente de lavă rece și noroi care au coborât pe versanții unui vulcan de pe insula indoneziană Sumatra, ucigând cel puțin 41 de persoane și lăsând peste o duzină de persoane dispărute, au anunțat autoritățile, scrie theguardian.com.

Ploile musonice și o importantă alunecare de teren cauzată de o scurgere de lavă rece de pe muntele Marapi au făcut ca un râu să își rupă malurile și să străpungă satele de pe versanții munților din patru districte din provincia Sumatra de Vest chiar înainte de miezul nopții de sâmbătă. Inundațiile au măturat oameni și au scufundat peste 100 de case și clădiri, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al agenției naționale de gestionare a dezastrelor, Abdul Muhari.

Lava rece, cunoscută și sub numele de lahar, este un amestec de material vulcanic și pietricele care curge pe versanții unui vulcan în urma ploilor.

Până luni dimineață, 41 de persoane au fost ucise în inundații, iar alte 17 erau date dispărute, potrivit lui Ilham Wahab, un oficial al agenției de atenuare a efectelor dezastrelor din Sumatra de Vest.

Trei persoane erau date dispărute în districtul Agam și 14 în Tanah Datar, ambele zonele cele mai afectate de inundații și în care locuiesc sute de mii de oameni, a precizat Ilham.

Alunecări de teren devastatoare în Sumatra FOTO: X
Alunecări de teren devastatoare în Sumatra FOTO: X

Aproximativ jumătate dintre morți au fost găsiți duminică în satul Canduang din Agam, în timp ce nouă au fost găsiți în Tanah Datar și opt în regiunea Padang Pariaman.

Inundațiile fulgerătoare din noaptea de sâmbătă spre duminică au provocat, de asemenea, blocarea drumurilor principale din districtul Tanah Datar de noroi, blocând accesul către alte orașe, a declarat duminică șeful poliției locale, Kartyana Putra.

Videoclipurile difuzate de Basarnas au arătat drumuri care s-au transformat în râuri maro tulbure.

Dezastrul a avut loc la doar două luni după ce ploile abundente au declanșat inundații rapide și o alunecare de teren în districtele Pesisir Selatan și Padang Pariaman din Sumatra de Vest, provocând moartea a cel puțin 21 de persoane și dispariția altor cinci.

Muntele Marapi, care se află la 2.885 de metri, a erupt la sfârșitul anului trecut, ucigând 23 de alpiniști care au fost luați prin surprindere. Vulcanul se află la al treilea cel mai înalt dintre cele patru niveluri de alertă din 2011, ceea ce indică o activitate vulcanică peste normal, în conformitate cu care alpiniștii și sătenii trebuie să stea la mai mult de 3 km de vârf, potrivit centrului indonezian pentru vulcanologie și atenuarea dezastrelor geologice.

Marapi este cunoscut pentru erupțiile bruște care sunt greu de prevăzut, deoarece sursa este puțin adâncă și se află în apropierea vârfului, iar erupțiile sale nu sunt cauzate de o mișcare profundă a magmei, care declanșează cutremure care se înregistrează pe monitoarele seismice.

Marapi a fost activ de la o erupție din ianuarie 2023, care nu a provocat victime. Acesta se numără printre cei peste 120 de vulcani activi din Indonezia. Țara este predispusă la tulburări seismice din cauza poziției sale pe „Cercul de Foc” al Pacificului, un arc de vulcani și linii de falie care înconjoară Bazinul Pacificului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite