VIDEO Kîrgîzstan: Preşedintele Bakiev a demisionat, susţine noua conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse ale noii conduceri de la Bişkek, preşedintele kîrgîz înlăturat de la putere Kurmanbek Bakiev, a demisionat oficial, printr-o scrisoare transmisă pe fax actualei puteri interimare din Kîrgîzstan. Fratele preşedintelui înlăturat neagă această informaţie.

Fratele lui Kurmanbek Bakiev afirmă însă că acesta nu a demisionat şi că respectiva cerere de demisie transmisă pe fax este un fals, anunţă presa străină.

Este un fals. În prezent au loc negocieri cu preşedintele Kurmanbek Bakiev în străinătate. Nu s-a pus până acum problema demisiei. Scrisoarea este falsificată, a declarat Ahmed Bakiev.

Lovitura de stat din Kîrgîzstan a dus la consolidarea puterii Moscovei în regiune

Bakiev a părăsit ţara joi seara, plecând în ţara vecină Kazahstan şi punând capăt tensiunilor în Kârgâzstan, care au determinat SUA să-şi suspende zborurile avioanelor lor cu destinaţia Afganistan, de la sau via baza aeriană americană Manas de lângă capitala Bişkek. Detalii aici.

Oficiali ai guvernului interimar condus de Roza Otunbaeva susţin că Bakiev a transmis respectivul fax conţinând demisia sa în cursul nopţii de joi spre vineri.

Îmi prezint demisia, în aceste zile tragice, deoarece înţeleg amploarea responsabilităţilor ce îmi revin faţă de viitorul poporului kîrgîz, ar fi scris Bakiev în presupusa sa cerere de demisie.

Documentul, ce ar purta semnătura lui Bakiev, a fost postat pe Twitter, utilizat frecvent de puterea interimară de la Bişkek pentru transmiterea unor anunţuri importante. Un fotoreporter a surprins-o pe Otunbaeva citind scrisoarea.

Fuga lui Bakiev a contribuit la diminuarea tensiunilor, punând capăt fostei guvernări şi îndepărtând spectrul războiului civil, în fosta republică sovietică, care s-a confruntat recent cu un val de revolte violente, soldate cu 84 de morţi, notează Reuters.

Guvernul interimar, care a promis organizarea de alegeri libere şi introducerea reformelor democrate, generează speranţa că sfârşitul erei Bakiev va determina marile puteri să îl recunoască oficial.

Această criză a subliniat rivalitatea între SUA şi Rusia privind influenţa celor două în Asia Centrală.

Rusia, care deţine şi ea o bază aeriană în Kîrgîzstan, exercita presiuni asupra regimului Bakiev să desfiinţeze baza Manas a SUA de pe teritoriul kârgâz, tranzitată de aproximativ 50.000 de soldaţi americani, înspre sau dinspre Afganistan. Anterior, guvernul intermiar a anunţat că permite prelungirea cu un an a activităţii bazei Manas.

Citiţi şi:

Preşedintele kîrgîz refuză să demisioneze

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite