VIDEO Capitala Filipinelor, sub ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Filipinelor era paralizată aproape în totalitate, luni dimineaţa, după ce, din cauza ploilor torenţiale, nivelul apelor a crescut în mai multe cartiere din acest oraş de aproximativ 12 milioane de locuitori, relatează AFP.

Şcolile, clădirile administrative şi Bursa de la Manila erau închise în capitala Filipinelor, unde autorităţile au instituit codul roşu, nivelul cel mai ridicat al sistemului de alertă.

"Încercăm să salvăm ce putem", a declarat pentru AFP J.R. Pascual, un tată a patru copii care îşi transporta cele mai valoroase bunuri din casă, invadată de peste un metru de apă. Acest bărbat locuieşte într-un cartier pentru clasa de mijloc, la aproximativ 15 kilometri de centru.

Drumurile erau impracticabile, iar şoferii care încercau să circule cu orice preţ au rămas bocaţi, fiind nevoiţi să-şi abandoneze vehiculele.

În cartierele defavorizate, unde apa trece de ferestre, locuitorii s-au refugiat pe acoperişuri, potrivit unor imagini difuzate pe postul de televiziune ABS-CBN.

În cursul weekendului, ploile torenţiale s-au abătut, de asemenea, asupra unor regiuni agricole situate la sute de kilometri nord de Manila, pe Insula Luzon, a anunţat Consiliul pentru gestionarea catastrofelor. Cel puţin o persoană a murit în inundaţii, iar alte două au fost date dispărute.

Intensitatea precipitaţiilor se explică prin conjuncţia musonului cu furtuna tropicală Trami, chiar dacă aceasta din urmă se află la 500 de kilometri de arhipelag, au anunţat serviciile meteorologice.

Filipinele sunt traversate în fiecare an de aproximativ 20 de cicloane şi furtuni violente, unele soldându-se cu morţi. În urmă cu un an, 51 de persoane au murit din cauza unor precipitaţii care s-au abătut asupra Manilei.

În 2009, 80% din suprafaţa Manilei s-a aflat sub ape în urma trecerii furtunii Ketsana. În acelaşi an, taifunul Parma a cauzat moartea a peste 1.100 persoane.

Defrişarea pădurilor şi retragerea terenurilor din circuitul agricol în detrimentul urbanizării, care este efectuată haotic, accentuează consecinţele acestor furtuni puternice.

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite