Viaţa unei foste regine a drogurilor din Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabiana Escobar, poreclită Bibi Periculoasa FOTO Facebook
Fabiana Escobar, poreclită Bibi Periculoasa FOTO Facebook

Fabiana Escobar a fost căsătorită cu unul dintre cei mai puternici lorzi ai drogurilor din Rio de Janeiro. Împreună au făcut trafic cu cocaină în cea mai mare favelă a oraşului. De când soţul ei a fost arestat şi poliţia a preluat controlul asupra mahalalei, Escobar s-a hotărât să-şi spună povestea, pentru a împiedica alte femei să-i repete greşelile, scrie „Der Spiegel“.

În Rocinha, cea mai mare favelă din Rio de Janeiro, Fabiana era cunoscută sub numele de Bibi Periculoasa. Săptămânal, soţul îi aducea acasă aproximativ 270.000 de euro. Ea a fost prezentă când banda soţului său a cumpărat arme automate din Paraguay şi a ascultat nenumărate poveşti despre hoţii şi trădătorii care au fost omorâţi. Când a aflat că soţul său are o aventură, a demolat salonul de înfrumuseţare al amantei.

În prezent însă Bibi Periculoasa a revenit la numele ei real, Fabiana Escobar, şi a lăsat în urmă acele zile violente. Fostul ei soţ a petrecut cinci ani în închisoare, iar ea de-abia reuşeşte să se descurce cu banii. În loc să păstreze discreţia, ea împărtăşeşte tuturor din experienţele ei pentru că vrea ca şi celelalte femei să ducă o viaţă mai bună. În mahalalele braziliene există mii de fete îmbătate de puterea, de banii şi de statutul lorzilor drogurilor. 

Rolul femeilor în bande este subestimat. Dar în realitate ele sunt pioni importanţi în organizaţie şi sunt folosite pe post de curier pentru că nu atrag atenţia“, a declarat Marina Maggessi, fost inspector de poliţie.

Numai în Rio numărul femeilor arestate a crescut cu 66 de procente în ultimii cinci ani. În prezent, peste 1.700 de femei sunt încarcerate pentru trafic de droguri. 

Traficul de droguri a început ca orice altă afacere obişnuită

Pe braţele femeii în vârstă de 35 de ani încă mai pot fi observate tatuajele făcute pentru a-şi exprima dragostea faţă de fostul ei soţ, Saulo de Sa Silva. Bărbatul a fost multă vreme mâna dreaptă a celui mai de temut lord al drogurilor, Antonio Francisco Bonfim Lopes, cunoscut sub numele de Nem. 

Mariajul Fabianei cu Saulo a durat 15 ani. S-au căsătorit din dragoste, când niciunul nu avea prea mulţi bani. Ea avea 17 ani, îşi dorea să lucreze ca asistent social, să aibă copii şi o locuinţă. El avea 19 ani şi, având gânduri de îmbogăţire, a decis să se facă traficant de droguri. În urmă cu opt ani, el a fost prins şi trimis la închisoare, dar a reuşit să evadeze după câteva zile. Bibi şi Saulo şi-au luat cei doi copii şi s-au refugiat în Rocinha, unde Saulo se afla în relaţii bune cu traficanţii locali şi unde Fabiana şi-a căpătat porecla de Bibi Periculoasa, soţia gangsterului.

Preluarea controlului asupra Rocinhei

Banda lui Nem era formată din 500 de bărbaţi înarmaţi, mulţi dintre ei foarte tineri, care se ocupau cu livrarea de cocaină în mai mult de jumătate din Rio de Janeiro şi tot ei decideau cine trebuie sau nu să trăiască. În favelă nu exista poliţie sau armată, aşa că întreaga putere era concentrată în mâinile oamenilor lui Nem. 

Bibi Periculoasa era considerată regina acestui tărâm. Ea şi-a cumpărat bijuterii din aur, o casă la plajă şi o maşină şi a închiriat chiar şi un elicopter din care a aruncat pentru soţul ei petale de trandafiri în întreaga favelă. Şi ceilalţi traficanţi duceau un trai opulent. Ei şi-au cumpărat din Statele Unite cele mai moderne echipamente de gimnastică şi şi-au construit piscine şi săli de cinema. Nem deţinea o grădină zoologică privată în care avea curcani, maimuţe şi aligatori.

Acum, acest regat al traficanţilor s-a năruit, iar războiul s-a sfârşit. Rocinha a fost pacificată când în 2011 poliţia a ocupat districtul. Sosirea poliţiei a fost anunţată dinainte, pentru a se evita lupta, aşa că nu a fost tras niciun foc de armă. În urmă cu câteva luni, a fost deschisă acolo o secţie de poliţie şi au fost instalate 80 de camere de supraveghere. În prezent, în jur de 700 de ofiţeri de poliţie patrulează permanent pe străzile mahalalei.

Până la Campionatul Mondial de Fotbal de anul viitor, guvernul are în plan să restabilească pacea în 40 astfel de favele semnificative. Rocinha a fost mahalaua cu numărul 28 pe listă. Este un plan ambiţios, dar care până în prezent pare să dea roade: crimele au scăzut drastic, favelele se dezvoltă, iar piaţa imobiliară este în plină expansiune. Anul trecut au fost 4.041 de crime în întregul Rio de Janeiro, cea mai mică cifră din 1991 încoace, potrivit „Der Spiegel“. 

rocinha afp

În căutarea răzbunării

Cu toate acestea, traficul continuă, tranzacţiile fiind făcute adesea telefonic. Mulţi foşti traficanţi se află acum după gratii. Nem a fugit din Rocinha în 2011, dar a fost arestat în timpul unui control rutier. Ceilalţi membri ai bandei s-au împrăştiat, unii îndreptându-se spre cartierele în care autorităţile nu au pătruns, iar alţii găsindu-şi locuri de muncă cinstite. „Fără favele, traficanţii sunt ca peştii fără apă“, a povestit Fabiana.

Ei i-au fost confiscate toate bunurile de poliţie. Soţul ei a fost arestat în partea de vest a capitalei braziliene, alături de cei mai periculoşi infractori. 

Adevărul este că am dus o viaţă mizerabilă. Am fost mereu pe fugă şi în alertă. Saulo nu a fost niciodată capabil să părăsească mahalaua“, a adăugat ea.

image

În cazul în care soţiile lorzilor nu sfârşesc în puşcărie, ajuns, adesea, să ducă o viaţă în singurătate şi amărăciune. Soţii lor îşi găsesc amante, sunt ucişi sau arestaţi. Acum Fabiana îşi doreşte să se răzbune pe Saulo. 

Ea s-a cazat la un motel şi a dansat aproape dezbrăcată în faţa unei camere web, pentru ca toată lumea să o vadă pe internet. „Aşa l-am făcut pe Saulo să arate ca un fraier în faţa prietenilor săi“, crede ea. Dar pentru ea cea mai mare răzbunare este că vorbeşte despre afacerile lorzilor de droguri.

Ea însă nu se consideră complice. „Pentru noi a fost doar o afacere. L-am susţinut pe Saulo doar pentru că era soţul meu“, a explicat femeia care susţine că nu a consumat niciodată droguri. 

Drumul spre o viaţă normală

„Ne-am dorit să strângem foarte mulţi bani într-un timp foarte scurt, pentru a ne putea construi o nouă viaţă“, se justifică Fabiana. 

Când în sfârşit şi-au permis să-şi cumpere o casă pe plajă la care visau, poliţia le-a bătut la uşă. „A fost nevoie de datele mele pentru a cumpăra casa şi astfel ne-au găsit“, a explicat Escobar.

Soţul ei a fost arestat, ea fiind doar interogată. Un traficant i-a oferit o slujbă în cadrul unui laborator de cocaină, dar ea a refuzat spunând că nu vreau să mai aibă de-a face cu ilegalităţile. 

În schimb,şi-a deschis un butic, dar oamenii nu mai aveau la fel de mulţi bani ca în perioada în care comercializarea drogurilor era înfloritoare, aşa că a renunţat la butic şi a decis să-şi deschidă un salon de înfrumuseţare care momentan se află în renovare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite