UPDATE Cel puţin doi morţi în urma unui cutremur de magnitudinea 6,7 pe coastele Turciei şi Greciei. Care sunt staţiunile cel mai afectate VIDEO
0Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 6,7, a avut loc vineri dimineaţă în sud-estul Mării Egee. Cel puţin două persoane au murit şi alte 200 au fost rănite în urma seismului, relatează Reuters.
Cutremurul s-a produs la ora 01.31, principalele zone afectate fiind Marmaris şi Bodrum, din provincia Mugla, Turcia, şi Insula Kos din Grecia. Cutremurul a fost urmat de un mic tsunami, care a inundat străzile din Kos. Marmaris, Bodrum şi Kos fac parte din circuite turistice intens vizitate.
MAE afirmă că nu a primit solicitări de asistenţă consulară din partea românilor.
Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena - (0030) 2106728879 şi (0030) 2106744544 şi al Consulatului General al României la Izmir - (0090) 232 4650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call-Center în regim de permanenţă, arată MAE.
UPDATE 11:53 Cei doi morţi sunt un turc şi un suedez, au anunţat autorităţile, fără a le dezvălui identităţile. Autorităţile de la Ankara au trimis un vas pentru a repatria cei aproxiativ 200 de cetăţeni turci rămaşi pe Insula Kos.
Insula Kos, grav afectată
Primarul din Kos, George Kyritsis, a anunţat doi morţi şi aproximativ 120 de răniţi.
Zidul unei clădiri care găzduia un bar şi data din anii ’30 s-a prăbuşit peste oamenii aflaţi acolo, a precizat primarul.
„Nu mai sunt multe clădiri vechi rămas în Kos. Aproape toate structurile de pe insulă au fost construite conform noilor coduri, pentru a rezista la cutremure“, a declarat el.
Guvernatorul regiunii, Giorgios Hadjimarkos, a precizat că echipe de intervenţie inspectează clădirile avariate, dar „prioritatea în prezent este salvarea de vieţi omeneşti“.
Centrul vechi din Kos, plin de baruri şi terase, arăta vineri dimineaţă ca după război, cu pietre şi sticlă căzute pe străzi.
Numeroase hoteluri au fost avariate, astfel că sute de turişti au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea afară, încercând să doarmă pe şezlonguri, acoperiţi cu pături oferite de angajaţi.
Pagube majore pe coasta de sud-vest a Turciei
În Turcia, Guvernatorul din Mugla, Esengul Civelek, a declarat că rapoartele iniţiale arată că nu s-au produs pagube majore şi că un număr mic de persoane au suferit răni minore. Ulterior, autorităţile au anunţat că aproximativ 80 de persoane au fost rănite.
Anumite părţi ale provinciei Mugla au fost afectate de pene de curent în timp ce operatorii de telefonie au fost suprasolicitaţi din cauza numărului mare de apeluri. Autorităţile din Bodrum au menţionat că o parte dintre clădirile vechi ale oraşului au rămas cu crăpături în urma cutremurului.
Televiziunea turcă a relatat că un minut mai târziu după cutremur, au apărut şi replicile, cea mai intensă având o magnitudine de 4,6. Douăsprezece replici au avut loc în Turcia şi una în Grecia.
Conform USGS, cutremurul a avut o adâncime de 10 kilometri, care în mod normal este considerată foarte mică. Deşi un cutremur de 6,7 este socotit a fi unul puternic, capabil de a pune la pământ clădirile instabile, efectele acestuia au fost diminuate deoarece centrul impactului a avut loc în mare.
Situată între plăcile arabe şi euroasiatice, teritoriul turc este predispus la cutremure. Ultimul cutremur puternic a avut loc în 2011, în provincia Van şi a avut o magnitudine de 7,2. În urma acestuia, peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa.
FOTO CSEM / Twitter