UPDATE: 15 trupuri găsite şi 112 persoane date în continuare dispărute în China, în urma alunecării de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP
Foto AFP

Salvatorii căutau sâmbătă seara eventuali supravieţuitori printre dărâmături, în urma unei alunecări de teren care a ras un sat în sud-vestul Chinei, soldată cu cel puţin 15 morţi şi în urma căreia cel puţin 112 de persoane au fost date dispărute, relatează AFP.

UPDATE 20:58  Satul izolat Xinmo a fost acoperit la ora locală 5.45 (0,45, ora României) de o parte a unui versant de munte care s-a surpat, în provincia Sichuan, iar 62 de case au fost acoperite.

Trupurile a cel puţin 15 persoane au fost scoase dintre dărâmături până la ora locală 22.00 (17.00, ora României), a anunţat agenţia oficială China Nouă, citând serviciile de salvare.

În total, 112 locuitori sunt în continuare daţi dispăruţi, au anunţat autorităţile locale din oraşul Maoxian pe o reţea de socializare. Un bilanţ anterior anunţa cel puţin cinci morţi şi peste 120 de persoane date dispărute. 

Aproape 2.000 de persoane au venit la locul dramei pentru a participa la operaţiunile de salvare, potrivit autorităţilor.

Între ele se află poliţişti, militari, civili şi pompieri însoţiţi de câini special antrenaţi în căutarea de supravieţuitori, potrivit unor imagini difuzate de CCTV.

În cazul în care vor continua în noaptea de sâmbătă spre duminică, aceste căutări sunt îngreunate de lipsa luminii. Doar câteva proiectoare iluminau locul, potrivit CCTV. Buldozerele, care au operat toată ziua, au fost oprite la căderea nopţii, potrivit unui jurnalist de la postul de televiziune.

Cursul unui râu a fost blocat de surpare pe o porţiune de doi kilometri, potrivit aceleiaşi surse. Un plan de urgenţă a fost declanşat de autorităţi, care încearcă să estimeze amploarea catastrofei, a precizat televiziunea.

CCTV a prezentat imagini în direct cu numeroşi poliţişti şi locuitori purtând haine de ploaie, urcaţi pe roci imense, gri, şi cu escavatoare portocalii şi galbene care încercau să degajeze.

”Sunt zeci de tone de roci”, a apreciat în direct la televiziune Chen Tiebo, un căpitan din cadrul poliţiei armate a prefecturii autonome tibetane şi qiang Aba, unde a avut loc drama.

500 DE SALVATORI

El a confirmat că ploile din ultimele zile în această regiune muntoasă şi izolată se află la originea surpării porţiunii versantului de munte din apropierea acestui sat turistic.

”Ne aflăm într-o zonă seismică, aici, nu e multă vegetaţie”, a subliniat Chen. Arborii pot să absoarbă excesul de apă  de ploaie şi să prevină alunecări de teren.

Aproximativ 500 de salvatori se aflau la faţa locului şi interveneau, iar alţii erau în drum către această zonă în care accesul este dificil, în care urma să plouă sâmbătă întreaga zi, a precizat CCTV.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat ”să se depună toate eforturile în vederea reducerii numărului morţilor şi răniţilor”, potrivit televiziunii de stat.

Un cuplu şi bebeluşul acestuia, în vârstă de o lună, au fost scoşi dintre dărâmături şi conduşi la spital, au anunţat autorităţile locale din oraşul vecin Maoxian pe o reţea de socializare.

Alt supravieţuitor a fost reperat, ”însă semnele sale de viaţă sunt slabe”, a declarat pentru televiziune Wang Yongbo, un reprezentant local al operaţiunilor de salvare. ”Este cea mai mare alunecare de teren care a avut loc aici de la seismul din Wenchuan”.

”O MARE CATASTROFĂ”

A patra cea mai populată provincie chineză, cu 80 de milioane de locuitori, Sichuan, situată la marginea platoului tibetan, a fost afectată în mai 2008 de un seism de o amploare istorică. El s-a soldat cu 87.000 de morţi în regiunea Wenchuan, situată la câţiva zeci de kilometri de satul afectat sâmbătă.

”După acest cutremur, masivul a fost fragilizat. O ploaie slabă este capabilă (în anumite condiţii) să provoace o mare catastrofă geologică”, a declarat pentru CCTV Tao Jian, directorul biroului local pentru meteorologie.

Alunecări de teren au loc cu regularitate în zone rurale şi muntoase în China, mai ales în timpul unor ploi puternice.

Douăsprezece persoane au murit în ianuarie, după ce o alunecare de teren şi de roci a devastat un hotel în provincia Hubei (centru).

În octombrie, alunecări de teren au ucis cel puţin opt persoane în urma unor ploi torenţiale care au însoţit taifunul Megi.

O enormă alunecare de teren şi un torent de noroi roşu a avut loc la sfârşitul lui 2015 într-o zonă industrială din metropola Shenzhen (sud), la frontiera cu Hong Kong, soldată cu 69 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite