Un raid american împotriva Statului Islamic a condus la uciderea unui lider şi la capturarea soţiei lui. O sclavă yazidi a fost salvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul raidului american, cei peste 20 de militari care au aterizat în estul Siriei, într-o zonă deţinută de teroriştii Statului Islamic (SI) au reuşit să ucidă o figură importantă a organizaţiei teroriste, împreună cu alţi 40 de extremişti
În cadrul raidului american, cei peste 20 de militari care au aterizat în estul Siriei, într-o zonă deţinută de teroriştii Statului Islamic (SI) au reuşit să ucidă o figură importantă a organizaţiei teroriste, împreună cu alţi 40 de extremişti

Vineri seara, americanii au înregistrat o victorie cu raidul din inima teritoriului Statului Islamic, ucigând un lider terorist şi obţinând o serie de materiale tehnice. Rezultatele acestui raid vor fi clare doar după ce vor interoga doi deţinuţi şi după analizarea atentă a datelor obţinute. Cei doi deţinuţi sunt două femei, o sclavă yazidi salvată şi soţia jihadistului ucis, care ar fi fost şeful operaţiunilor petroliere din organizaţie.

În cadrul raidului american, cei peste 20 de militari care au aterizat în estul Siriei, într-o zonă deţinută de teroriştii Statului Islamic (SI) au reuşit să ucidă o figură importantă a organizaţiei teroriste, împreună cu alţi 40 de extremişti, într-o luptă la sol, dublată de un atac aerian, notează „Daily Beast“.

Uciderea directorului financiar al SI este „o dezamăgire“

Va dura cel puţin o săptămână, dacă nu mai mult, ca specialiştii să parcurgă toate informaţiile de pe computerele luate de la SI, dar şi alte materiale tehnice obţinute în cadrul aceluiaşi raid din tabăra teroriştilor Al Amr, au anunţat duminică oficialii americani. Prizonierii luaţi în cadrul atacului bazei SI, soţia ţintei principale şi o sclavă yazidi, sunt interogaţi de o echipă de elită coordonată de Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

Ţinta raidului, Abu Sayyaf, a fost ucis, fapt care reprezintă „o dezamăgire“ potrivit oficialilor. El era un membru SI de multă vreme şi se suspecta că era consilierul financiar al liderilor terorişti. 

Jihadistul veteran nu a fost o figură marcantă în cadrul SI, dar a fost descris drept directorul financiar al Statului Islamic, responsabil pentru traficul cu petrol care ajuta la finanţarea grupării. Aşa că materialele adunate din tabără ar putea fi documentele de bază ale funcţionalităţii organizaţiei teroriste şi din ele s-ar putea afla şi cine ajută la plata facturilor.

O soţie prizonier şi o sclavă salvată

Soţia lui Abu Sayyaf, Umm Sayyaf (un titlu onorific care înseamnă „mama lui Sayyaf“), a fost şi ea reţinută în timpul raidului, în timp ce o femeie din minoritatea yazidi a fost salvată de trupele americane.

Amândouă femeile sunt interogate, în Irak, de o echipă condusă de FBI, potrivit unui membru al Comitetului de Informaţii, Adam Schiff, dar şi a unui oficial senior din administraţia Obama care a vorbit sub condiţia anonimatului pentru că nu este autorizat să facă publice informaţii.

„Se crede că femeia a fost un membru activ în cadrul SI şi a avut responsabilităţi, nu doar ca soţie a lui Abu Sayyaf“, a declarat Schiff pentru „Daily Beast“, adăugând că e posibil ca femeia-prizonier să fi avut „un rol operaţional“. „Dacă soţia a jucat un rol în organizaţie, va fi acuzată de noi sau de autorităţile irakiene“, spune Schiff.

„Dacă vreun om de-al nostru ar fi fost capturat, am fi făcut orice să-l recuperăm“

Echipa de interogare a fost detaşată şi în trecut pentru a intervieva membri sus-puşi din Al-Qaeda, pentru a obţine cât mai multe informaţii posibile înainte să predea suspecţii unei echipe FBI care apoi îi sfătuia privind drepturile pe care le aveau şi care îi interoga separat privind teme care puteau fi folosite în acuzaţii oficiale.

Totuşi, Casa Albă şi FBI au refuzat să confirme detaşarea echipei speciale în Irak, direcţionând toate întrebările pe această temă către Pentagon.

„Nu intrăm în detalii, dar, ca regulă generală, vom încerca mereu să obţinem ce informaţii putem de la suspecţii care ar pune în pericol securitatea naţională şi care se află în custodia noastră“, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Rezultatele interogărilor, împreună cu ce se obţine din materialele din tabăra SI, vor determina dacă un asemenea raid va fi realizat din nou, a declarat oficialul american senior, care şi-a dorit anonimatul. 

Trebuie să vedem dacă valoarea materialelor obţinute a meritat riscul extraordinar pe care ni l-am luat. Atunci când lucrurile merg bine, tindem să nu ne punem întrebări. Aici am acţionat în inima teritoriului SI – dacă unul dintre oamenii noştri ar fi fost capturat, ar fi existat riscul unei escaladări a conflictului pentru că am fi făcut orice să-l recuperăm. Dar am demonstrat că serviciile noastre secrete din Siria devin din ce în ce mai bune. Nu am fi putut realiza această operaţiune în urmă cu un an“, a adăugat Schiff.

Raidul american a semănat panică şi confuzie printre terorişti

Activiştii politici din Siria au spus că reacţia comandanţilor şi militanţilor SI la sosirea echipei Delta Force pe teren a fost de panică şi confuzie. „Oroarea şi frica au pus stăpânire pe luptători timp de multe ore după ce a fost condus raidul“, a postat pe Twitter un activist anti-SI. Ca urmare a atacului, organizaţia teroristă a impus restricţii de circulaţie.

Potrivit oficialului american, acesta a fost un alt scop al raidului: să demonstreze Statului Islamic că „vă vom găsi şi vă vom ucide“.

„Americanii nu fac prea multe pentru a obţine informaţii“

Un activist ce militează împotriva SI s-a plâns însă că „americanii nu fac prea multe pentru a obţine informaţii“ disponibile de la peste 100 de dizidenţi ai SI, care au părăsit organizaţia teroristă în ultimele câteva săptămâni. Printre aceşti dizidenţi s-ar afla şi doi superiori în securitate ai SI.

Ahmad Abdulkader, activistul anti-SI a declarat pentru „Daily Beast“ că unul dintre oficialii seniori ai organizaţiei teroriste a fost însărcinat să găsească activiştii şi oponenţii Statului Islamic. Celălalt se pare că ar fi fost bodyguardul unui membru important al organizaţiei. Potrivit lui Abdulkader, s-ar fi obţinut deja „informaţii foarte importante“ de la cei doi.

Totuşi, activistul susţine că grupul său n-a fost contactat de serviciile secrete americane sau de altele care fac parte din coaliţia împotriva Statului Islamic. „Aş putea face alţi 100 de oameni să părăsească SI, dar, dacă fac asta, cine va fi responsabil de ei, cine îi va găzdui, cine îi va hrăni? Nu au unde să se ducă“, declară Abdulkader.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite