Un fost ministru al guvernului Netanyahu a prezentat scuze publice pentru rolul său în situația tensionată din Israel înaintea atacului Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fostă membră a guvernului premierului Benjamin Netanyahu a prezentat duminică scuze publice rare pentru contribuția sa la conflictele interne care au precedat atacul din 7 octombrie al militanților Hamas din Fâșia Gaza, relatează AP.

Tancuri israeliene in pozitii aproape de Fasia Gaza FOTO EPA EFE jpg

Mea culpa făcută de Galit Distel Atbaryan, deputat din partea Partidului Likud al lui Netanyahu și fost ministru al diplomației Publice a fost unul din momentele rare când un membru Likud și-a recunoscut responsabilitatea pentru atmosfera polarizată de dinaintea atacului, care a declanșat un război devastator care continuă de aproape trei luni.

Distel Atbaryan a părut să accepte argumentul că diviziunile interne au creat percepții de slăbiciune care au încurajat Hamas să atace.

„Stau aici și vă spun vouă, publicului democratic și secular: Am păcătuit împotriva voastră, v-am provocat durere, v-am făcut să vă temeți pentru viețile voastre aici și îmi pare rău pentru asta”, a declarat ea pentru Channel 13 TV.

Distel Atbaryan a adăugat că își asumă responsabilitatea pentru rolul său în protestele masive și starea de discordie care au izbucnit după ce guvernul de dreapta al lui Netanyahu a încercat să implementeze o revizuire profundă a sistemului judiciar. Criza a declanșat proteste în masă, a alarmat oamenii de afaceri și foști șefi de securitate și a atras îngrijorarea Statelor Unite și a altor aliați apropiați.

„Am fost unul dintre acei oameni care au provocat slăbirea statului, care au făcut rău oamenilor. Am creat o scindare, o ruptură și am creat tensiune. Și această tensiune a adus slăbiciune. Această slăbiciune, în multe feluri, a prilejuit masacrul”, a spus ea.

Distel Atbaryan, care a ocupat funcția de ministru al diplomației publice, a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Netanyahu și a atras atenția prin criticile sale dure la adresa adversarilor acestuia.

Dar, la câteva zile după atacul din 7 octombrie, ea a demisionat când a devenit clar că alte ministere guvernamentale se ocupau de responsabilitățile sale.

Distel Atbaryan a declarat că biroul este o „risipă de fonduri publice” pe timp de război.

În timpul protestelor israeliene împotriva reformei judiciare din 2023, după ce rezerviști ai armatei israeliene au boicotat o operațiune, Distel-Atbaryan a scris pe Twitter: „[p]ilotul care condiționează securitatea cetățenilor de rezultatele alegerilor este narcisist. Nu mă interesează ce au făcut ei pentru țară”, adăugând că aceștia „nu sunt patrioți. Nu sunt sarea pământului. Nu sioniști. Nu sunt cei mai buni dintre băieții noștri. Nu sunt oameni minunați. Nu sunt poporul Israelului”.

În martie 2023, ea a afirmat că stânga se bazează pe finanțarea din străinătate pentru activitățile sale politice și a susținut că finanțarea din partea unor națiuni și actori străini, inclusiv Germania și Iran, a fost folosită pentru a finanța protestele din Israel.

După atacul Hamas asupra Israelului din octombrie 2023, Distal-Atbaryan a postat online: „Ștergeți Gaza de pe fața pământului. Lăsați monștrii din Gaza să se năpustească spre granița sudică și să fugă în Egipt, sau să moară. Și să moară urât... Avem nevoie de un IDF crud și răzbunător”.

La 12 octombrie, au apărut critici publice considerabile cu privire la performanțele Ministerului Diplomației Publice. Distal-Atbaryan și-a anunțat demisia din guvern și revenirea în Knesset. Câteva zile mai târziu, guvernul a decis să închidă ministerul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite