Turcia ar putea fi un partener vital în reconfigurarea securităţii europene

0
Publicat:

Turcia poate fi un potenţial partener-cheie în reconfigurarea securităţii europene, afirmă diplomaţi şi analişti, în timp ce Europa depune eforturi pentru a-şi consolida apărarea şi a găsi garanţii pentru Ucraina în cadrul unui acord de încetare a focului solicitat de SUA.

Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan Foto: Arhivă
Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan Foto: Arhivă

Ţările europene au fost perturbate de planurile preşedintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului în Ucraina cu orice preţ. Acesta a operat un viraj major în politica Washingtonului, punând capăt izolării Rusiei cu posibilitatea unei apropieri de Moscova. El a pus presiune pe Kiev, după discuţiile dezastruoase cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, punând în pericol legăturile transatlantice, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Reuters.

Potrivit analiştilor, presiunea exercitată de europeni pentru menţinerea capacităţilor militare ale Ucrainei şi agrearea unor garanţii de securitate, consolidându-şi în acelaşi timp propria apărare fără Washington, a creat o oportunitate rară pentru Turcia de a aprofunda legăturile cu Europa, în pofida disputelor în curs privind statul de drept, problemelor maritime cu Grecia şi Cipru şi cererea de multă vreme a Ankarei pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ţările europene care au crezut că îşi permit luxul de a exclude Turcia până în prezent văd acum că nu mai pot da la o parte Turcia", a declarat Sinan Ulgen, un fost diplomat turc şi director al Centrului pentru Studii Economice şi de Politică Externă (EDAM). După discuţiile de miercuri cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan la Ankara, premierul polonez Donald Tusk a declarat că a făcut o „propunere clară ca Turcia să-şi asume cea mai mare co-responsabilitate posibilă" pentru pacea în Ucraina şi stabilitatea regională.

Un înalt diplomat european a declarat că Turcia are „opinii foarte importante" cu privire la ceea ce este necesar pentru pacea din Ucraina. Preşedintele Erdogan a reuşit să manevreze între relaţiile sale cu Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin în timpul războiului, a spus diplomatul.

Turcia, ţară membră a NATO, are a doua armată ca mărime din Alianţă. În ultimii ani, Turcia a început să producă propriile avioane cu reacţie, tancuri şi transportoare navale şi vinde drone de atac la nivel mondial, inclusiv Ucrainei. Exporturile industriei sale de apărare au totalizat 7,1 miliarde de dolari în 2024.

Într-o avalanşă de discuţii şi decizii de la revenirea lui Trump în ianuarie, mai multe naţiuni europene au discutat despre formarea unei „coaliţii a celor dispuşi" de a ajuta Ucraina. Erdogan şi ministrul său de externe, Hakan Fidan, au declarat că Europa trebuie să includă Turcia în reconfigurarea arhitecturii sale de securitate într-un mod „durabil şi disuasiv".

Un oficial turc, care a solicitat anonimatul, a declarat că nu există încă planuri clare privind o nouă arhitectură de securitate europeană sau posibilele contribuţii ale Turciei la aceasta, însă anumiţi paşi ar putea avansa cooperarea.

În loc să includă Turcia în proiecte 'a la carte', ar fi mai logic (pentru Europa) să caute parteneriate într-un mod mai holistic. De exemplu, ar putea începe prin includerea Turciei în programul Facilităţii europene pentru pace", a declarat oficialul pentru Reuters, referindu-se la o iniţiativă a UE care sprijină Ucraina.

Interesele comune dintre Europa și Turcia

Un responsabil al Ministerului turc al Apărării a declarat că Ankara şi Europa au interese comune, de la combaterea terorismului la migraţie, iar participarea deplină a Turciei la eforturile de apărare ale UE este crucială pentru ca Europa să fie un actor global, adăugând că Turcia este pregătită să facă tot ce poate pentru a contribui la formarea noului cadru de securitate. În pofida acestei oportunităţi, analiştii apreciază că poziţia Turciei faţă de Rusia rămâne un test, căci Ankara a refuzat să impună sancţiuni după invazia rusă în Ucraina şi are în continuare legături puternice în domeniile energiei, turismului şi comerţului cu Moscova.

Chestiunea fundamentală care va fi pusă în faţa Turciei vizează legăturile sale cu Rusia, întrucât Europa percepe Rusia drept o ameninţare", a spus Ulgen, adăugând că Ankara trebuie să aleagă o tabără şi o poziţie cu privire la Rusia, pentru a putea să-şi asume un rol mai important în domeniul securităţii.

Turcia a sprijinit Ucraina pe plan militar şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea acesteia. A găzduit negocieri de pace în primele săptămâni ale războiului şi s-a oferit să găzduiască negocieri viitoare, încercând în acelaşi timp să relanseze un acord privind siguranţa navigaţiei în Marea Neagră.

Săptămâna trecută, o sursă din Ministerul turc al Apărării a declarat că Turcia ar putea lua în considerare posibilitatea de a contribui la o potenţială misiune de menţinere a păcii în Ucraina, dacă se va declara o încetare a focului. Şeful Statului Major al forţelor armate ale Turciei, Metin Gurak, a participat săptămâna aceasta la Paris la o reuniune a şefilor armatelor europene şi s-a întâlnit cu omologi din Marea Britanie şi Franţa, care au discutat, de asemenea, despre desfăşurarea de trupe. Un alt diplomat european a spus că este vital ca Turcia să participe la garanţiile de securitate pentru Ucraina.

Interesele lui Erdogan sunt în prezent ale noastre, mai ales că nu mai beneficiază de dinamica rusă în Siria", a spus diplomatul respectiv, referindu-se la sprijinul Rusiei pentru fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad şi sprijinul Turciei pentru rebelii din opoziţie timp de ani de zile. „Într-un fel, stelele sunt aliniate pentru ca ei (turcii) să joace un rol în viitoarele garanţii europene pentru Ucraina", a adăugat el.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite