„Trump Tower”, relații pașnice cu Israelul, resurse energetice. Cum încearcă noul lider al Siriei să câștige favoarea SUA
0Liderul sirian Ahmed al-Sharaa a solicitat o întâlnire cu președintele american Donald Trump în timpul vizitei liderului de la Casa Albă în Orientul Mijlociu. Conform surselor Reuters, Sharaa propune un acord strategic care include accesul american la resursele energetice siriene, cooperarea cu Israelul și construirea unui Trump Tower la Damasc.

La negocierile cu partea siriană participă activistul și omul de afaceri american pro-Trump Jonathan Bass, care a petrecut patru ore cu Sharaa la Damasc pe 30 aprilie. Acesta încearcă să aranjeze o întâlnire între Trump și Sharaa în timpul vizitei lui Trump, în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Deși o astfel de întâlnire este considerată improbabilă, discuții la nivel înalt între reprezentanții SUA și cei sirieni sunt încă programate pentru această săptămână în regiune.
Potrivit lui Bass, Sharaa este interesat de un acord economic pe termen lung cu Statele Unite, care ar putea include dezvoltarea energetică, cooperarea în domeniul securității și normalizarea relațiilor cu vecinii. În special, Sharaa și-a declarat disponibilitatea pentru o coexistență pașnică cu Israelul. Săptămâna trecută, el a confirmat negocierile indirecte cu Israelul, care aveau loc prin medierea Emiratelor Arabe Unite.
Washingtonul nu a decis încă o politică clară față de Siria, dar abordarea actuală este axată pe combaterea terorismului. În aprilie, a avut loc la New York o întâlnire între o delegație americană și ministrul sirian de externe, Assad al-Shibani. Partea americană a declarat că măsurile luate de Damasc au fost insuficiente, în special în ceea ce privește îndepărtarea militanților străini din funcțiile de conducere din armata siriană.
SUA încă are condiții pentru relaxarea sancțiunilor
Departamentul Trezoreriei SUA a înaintat peste o duzină de cerințe, a căror îndeplinire este o condiție pentru o posibilă relaxare a sancțiunilor. Siria, care rămâne izolată de sistemul financiar global, nu își poate reconstrui complet economia după 14 ani de război.
Potrivit reprezentantului Consiliului Național de Securitate al SUA, James Hewitt, sprijinul suplimentar din partea Washingtonului va depinde de acțiunile autorităților siriene de tranziție. Unul dintre mesajele cheie transmise de Damasc este că actualul guvern sirian nu reprezintă nicio amenințare pentru Israel. Cu toate acestea, în ciuda contactelor neoficiale dintre Damasc și Israel, acesta din urmă a reluat atacurile aeriene, în special în zona palatului prezidențial din Damasc. Israelul a explicat acest lucru prin protejarea minorității druze de atacurile militanților sunniți.
Partea siriană, potrivit lui Bass, îl percepe pe Trump ca un posibil mediator pentru soluționarea conflictelor din regiune. Jonathan Bass a declarat că Sharaa a transmis personal propuneri pentru Israel prin intermediul său și vede, de asemenea, o legătură personală cu Trump - ambii au supraviețuit atentatelor la viața lor.
Duminică, Sharaa a avut o conversație telefonică cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Surse apropiate părții siriene nu au confirmat dacă Sharaa a primit o invitație oficială de a se întâlni cu Trump, menționând că decizia va fi luată în ultimul moment.
La începutul anului, guvernul SUA a relaxat sancțiunile împotriva Siriei după lovitura de stat din țară, în principal în sectorul energetic. Operațiunile interzise anterior guvernului sirian sunt permise până la 7 iulie 2025, în timp ce Statele Unite continuă să monitorizeze situația.
Acestea sunt tranzacții legate de furnizarea de energie electrică, petrol, produse petroliere și gaze naturale către Siria. Transferurile personale de bani sunt permise, inclusiv prin intermediul băncii centrale a țării respective.
Totuși, relaxarea restricțiilor nu ridică alte sancțiuni: blocarea activelor, importurile de petrol sau produse petroliere siriene în SUA, orice tranzacții care implică Rusia sau Iranul, transferurile financiare către persoane sancționate, noile investiții în Siria. Tocmai relaxarea sau abolirea acestor restricții încearcă să o realizeze al-Sharaa, care, însă, este încă considerat terorist în Statele Unite.