The Telegraph: Războiul dintre Iran și Israel stă să înceapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nave de război, portavioane, dragoare și submarine din 25 de țări se îndreaptă spre Strâmtoarea Ormuz într-o demonstrație de forțe fără precedent, fiindcă Israelul și Iranul sunt pe punctul de a intra în război, scrie The Telegraph în ediția sa online.

Liderii occidentali sunt convinși că Iranul va riposta la orice atac prin încercarea de a submina sau de a bloca canalul naval prin care trec aproximativ 18 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 35 la suta din cantitatea de petrol comercializată pe mare.

Un asemenea blocaj ar avea un efect catastrofal asupra economiilor fragile ale Marii Britanii, Europei, Statelor Unite și ale Japoniei, toate acestea bazându-se pe petrolul și gazele din golf, scrie publicația britanică.

Strâmtoarea Ormuz este una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume. Are o lățime de doar 34 de km în cel mai îngust punct și se învecinează cu coasta iraniană în nord și cu Emiratele Arabe Unite în sud.

Pregătindu-se pentru orice atac sau răspuns din partea Iranului, navele de război din mai mult de 25 de țări, printre care SUA, Marea Britanie, Franța, Arabia Saudită și Emiratele Unite Arabe, încep astăzi un exercițiu de 12 zile, organizat anual.

Aceasta este cea mai impresionantă desfășurare de forțe din regiune. Militarii vor exersa tactici de distrugere a unei eventuale blocade a strâmtorii din partea Teheranului. Cea mai mare și mai avansată armadă a fost mobilizată în zonă, portavioanele fiind susținute de cel puțin 12 nave de război, printre care fregate și nave cu rachete balistice.

De asemenea, militarii vor simula distrugerea unor avioane de război și nave iraniene.

În eventualitatea unui război, principala amenințare ar veni din partea corpului de marină al Gărzilor Revoluționare Islamice, din partea cărora se așteaptă să adopte o strategie de blocare a accesului înaintea unui atac, care vizează direct navele de război americane. De asemenea, se așteaptă ca marina islamică să atace transportoarele comerciale și să mineze puncte de frontieră maritime principale din Golful Persic.

Surse apropiate ministerului britanic de Apărare spun că, deși dotarea Iranului nu este sofisticată din punct de vedere tehnologic, ar putea da câteva lovituri importante navele de război britanice și americane, folosind mini-submarine, nave rapide de atac și bombe.

Luna viitoare, Iranul va organiza manevre militare, pentru a arăta că este pregătită să-și apere instalațiile nucleare împotriva amenințării unui bombardament aerian. Exercițiul va fi cel mai vizibil răspuns de până acum la o eventuală lovitură militară israeliană.

Președintele Barack Obama urmează să se întâlnească astăzi cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, pentru a discuta despre criza iraniană.

Cei din administrația Obama cred că Israelul va lansa un atac împotriva facilităților nucleare ale Iranului înainte de alegerile prezidențiale din SUA, un act care ar însemna eșecul unui obiectiv-cheie al Washingtonului.

Atât SUA, cât și Marea Britanie speră ca demonstrația de forță să convingă Iranul că NATO și Occidentul nu vor permite președintelui Mahmoud Ahmadinejad, liderul iranian, să dezvolte un arsenal nuclear sau să închidă strâmtoarea Ormuz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite