Țările care dețin cele mai multe arme nucleare. Niciun stat nu vrea să spună exact câte dispozitive are

0
Publicat:

În ciuda eforturilor depuse în ultimul secol pentru renunțarea la armele nucleare, nouă state dețin circa 12.000 de astfel de dispozitive, număr aproximativ, având în vedere că niciun stat nu vrea să spună exact câte are.

Arme nucleare
Rusia are cele mai multe arme nucleare. Foto Shutterstock

În ciuda scăderilor înregistrate de la Războiul Rece până în prezent, arsenalul nuclear global rămâne semnificativ: SUA și Rusia dețin împreună aproximativ 88% din armele nucleare ale lumii și 84% din focoasele pregătite pentru utilizare militară. Combinate, ambele țări au peste 10.000 de focoase. Un studiu din 2018 sugerează că 100 de arme nucleare ar fi „limita pragmatică” pentru arsenalul oricărei țări.

În timp ce SUA și-au redus arsenalul nuclear, Rusia, China, India, Pakistan și Coreea de Nord își măresc stocurile de focoase.

image

Graficul privind puterile nucleare ale lumii a fost realizat pe baza datelor Federației Oamenilor de Știință Americani. Numărul exact de arme nucleare pe care le deține fiecare țară este un secret național bine păzit, așa că estimările prezentate aici vin cu o incertitudine semnificativă.

„În loc să planifice dezarmarea nucleară, statele cu arme nucleare par să plănuiască să păstreze arsenale mari pentru un viitor nedefinit. Ca atare, ele sunt în conflict cu obiectivul și spiritul Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare.

Toți continuă să-și modernizeze forțele nucleare rămase într-un ritm semnificativ, unii adaugă noi tipuri și/sau cresc rolul pe care îl au în strategia națională și declarațiile publice și toți par hotărâți să păstreze armele nucleare pentru un viitor nedefinit”, scrie Federația Oamenilor de Știință Americani.

Dintre focoasele din stocurile militare, aproximativ 3.904 sunt dislocate cu forțe operaționale (pe rachete sau baze de bombardiere), scrie Visual Capitalist. Dintre acestea, aproximativ 2.100 de focoase americane, ruse, britanice și franceze sunt în alertă maximă, gata de utilizare în scurt timp.

Președintele Trump a amenințat că va încălca tratatul NATO și că va trimite sprijinul militar al SUA doar aliaților care contribuie cu ceea ce el consideră o parte echitabilă din PIB-ul lor național la cheltuielile pentru apărare.

În ciuda capacității continue a lumii de a provoca distrugeri în masă, stocurile de arme nucleare au scăzut semnificativ în ultimele decenii. De la Războiul Rece, arsenalele globale au scăzut de la un vârf de aproximativ 70.300 de focoase în 1986 la aproximativ 12.331 la începutul lui 2025.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite