STUDIU Foametea din Somalia a ucis peste 250.000 de persoane în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foametea din Somalia a ucis peste 250.000 de oameni FOTO Reuters
Foametea din Somalia a ucis peste 250.000 de oameni FOTO Reuters

Între 2010 şi 2012, mai bine de un sfert de milion de persoane au murit din cauza foametei în Somalia, situaţia de criză fiind catalogată drept un „eşec catastrofal“ al liderilor din întreaga lume.

Potrivit unui articol publicat în pagina electronică a postului CNN, dintre cei 258.000 de somalezi care au murit de foame, jumătate erau copii care nu împliniseră vârsta de cinci ani.

Raportul coordonat de Naţiunile Unite este primul studiu ştiinţific care investighează decesele survenite în timpul crizei şi „confirmă faptul că trebuia să acţionăm mai mult înainte“ ca situaţia să se agraveze, arată coordonatorul acţiunilor umanitare desfăşurate de Naţiunile Unite în Somalia, Phillippe Lazzarini. Nu au fost depuse destule eforturi după avertismentele din 2010 potrivit cărora lipsa de hrană era inevitabilă, în urma secetei severe care afectase regiunea, a arătat el, adăugând că persoanele care aveau mai mare nevoie de ajutor erau cele mai izolate.

Studiul, care a acoperit perioada cuprinsă între octombrie 2010 şi aprilie 2012,  sugerează că aproximativ 4,6% din totalul populaţiei şi 10% dintre copiii sub cinci ani au murit în sudul şi în centrul Somaliei. În toiul crizei, în perioada mai-august 2011, foametea a curmat aproximativ 30.000 de vieţi în fiecare lună, se arată în raport.

Naţiunile Unite lucrează alături de partenerii săi pentru a schimba modul de operare, a spus Lazzarini, în contextul în care aproximativ 2,7 milioane de oameni din Somalia au încă nevoie de ajutor.

„Un şoc catastrofal“

.Potrivit raportului, principalii factori care au provocat această criză au fost: seceta, starea permanentă de conflict din regiune, dar şi reacţiile întârziate ale liderilor politici din întreaga lume.

Seceta din perioada iulie 2010-iunie 2011 a fost cea mai aspră din estul Africii, în ultimii 60 de ani. Recoltele au fost sărace, iar lucrătorii agricoli care îşi câştigau existenţa muncind pentru fermieri au rămas fără locuri de muncă.

În multe regiuni, conflictele alimentate de grupările afiliate Al Qaeda au împiedicat accesul organizaţiilor umanitare, iar reducerea proviziilor a condus la creşterea preţului alimentelor.

Potrivit organizaţiei umanitare Oxfam, greşelile făcute în cazul Somaliei nu trebuie să se mai repete.

Foametea nu este un fenomen natural, este un eşec politic catastrofal“, au arătat reprezentanţii organizaţiei într-o declaraţie.

Liderii mondiali care se întâlnesc săptămâna viitoare în Londra pentru a discuta situaţia din Somalia „trebuie să se asigure că aceasta a fost ultima“ astfel de criză apărută în ţară.

Prin urmare, trebuie să se investească în dezvoltarea pe termen lung, în crearea de locuri de muncă, sprijinirea fermierilor şi în scopul antrenării forţelor de securitate, se mai arată în declaraţia celor de la Oxfam.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite