Statul Islamic, încolţit. Bătălia pentru Rakka, o ofensivă mai complicată decât cea de la Mosul şi cu multe necunoscute
0Prevăzută să înceapă în câteva săptămâni, eliberarea oraşului Rakka, „capitala“ autoproclamată a organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI) în Siria, urmează să fie o ofensivă în doi timpi şi cu multe necunoscute din cauza intereselor divergente ale actorilor implicaţi.
Coaliţia internaţională antijihadistă este mulţumită de „progresele considerabile“ ale bătăliei pentru Mosul, fieful din Irak al organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI), şi vrea acum să atace la Rakka. Aşa cum a anunţat miercuri seara secretarul american al Apărării Ashton Carter, o ofensivă urmează să aibă loc „în câteva săptămâni“ asupra fiefului SI din nordul Siriei.
Această operaţiune se anunţă însă mai complexă decât cea de eliberare a oraşului Mosul, aflat din vara lui 2014 sub ocupaţia Statului Islamic.
În haosul care a devenit războiul din Siria - în care actori locali, regionali şi internaţionali se opun unii altora pe mutiple fronturi -, identificarea forţelor susceptibile să dea asaltul şi convingerea acestora să coopereze pare o provocare importantă, notează AFP, potrivit news.ro.
Bătălia pentru Rakka este „o poveste diferită“ de cea pentru Mosul, scrie şi Reuters, citându-l pe specialistul în Orientul Mijlociu Didier Billion.
„Siria este un cuib cu vipere în care există războaie prin procură, unde prietenii prietenilor mei nu sunt neapărat prietenii mei, iar această constatare se aplică şi pentru duşmanii duşmanilor mei“, a explicat Billion.
În Siria, o ţară devastată de război din martie 2011, coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic dispune de o marjă de manevră mai limitată decât în Irak, unde intervine la cererea Bagdadului şi contribuie cu susţinere terestră în materie de artilerie şi de formare a forţelor irakiene şi a combatanţilor kurzi. În plus, antagonismul dintre turci şi kurzi complică situaţia.
La ora actuală, numai Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă, sunt în măsură să participe la izolarea Rakka, cred Parisul şi Washingtonul.
Susţinute de coaliţia anti-SI, Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), care fac parte din FDS, au contribuit decisiv la eliberarea mai multor oraşe, în special a Manbijului în august, şi sunt considerate drept trupele cele mai eficiente pentru operaţiunile terestre împotriva Statului Islamic.
Ori, Turcia se teme de formarea unei zone autonome kurde în nordul Siriei şi de declară pregătită să participe cu orice preţ la eliberarea Rakka, potrivit unui anunţ făcut joi de Recep Tayyip Erdogan. Mai mult, armata turcă nu vrea să-şi facă drum spre Rakka combătând doar jihadişti, ci şi combatanţi kurzi, pe care îi consideră „terorişti“.
„Este o situaţie complexă greu de gestionat“, subliniază un diplomat francez pentru Reuters.
Miniştrii turc, american şi francez ai Apărării s-au întâlnit deja la Bruxelles, miercuri, în cadrul unei reuniuni din care s-a aflat doar că cei trei au convenit să-şi continue „strânsa coordonare“.
Exprimându-se marţi sub acoperirea anonimatului, un oficial militar de rang înalt american a dat asigurări că o forţă locală va fi cea care va elibera Rakka, un oraş majoritar sunnit.
Potrivit scenariilor luate în calcul în ultimele zile de oficiali ai coaliţiei, soluţia ar putea fi o ofensivă în doi timpi.
Operaţiunea de izolare a oraşului Rakka ar putea fi încredinţată kurzilor din cadrul FDS, în timp ce eliberarea oraşului va fi efectuată de arabii din cadrul FDS, aflaţi în ascensiune.
Totuşi, expertul Didier Billion spune că americanii „încă nu au luat o decizie finală“.
„Dacă vor avea de ales între YPG şi Turcia, vor alege Turcia“, consideră el.