Soarta lui Snowden, în mâinile preşedintelui Vladimir Putin
0Pentru agenţiile de spionaj din Rusia, sosirea lui Edward Snowden la Moscova a fost tentantă. Un american fără paşaport valid, fără gărzi de corp şi protecţie legală, ducând cu el documente secrete şi, probabil, având resentimente faţă de foştii săi angajaţi de la CIA şi de la Agenţia Naţională de Securitate.
Cu toate acestea, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că oamenii săi au păstrat distanţa.
„Serviciile noastre nu au lucrat niciodată cu Snowden şi nu vor lucra nici astăzi“, a declarat Putin. „Ca pasager aflat în zona de tranzit, se află la aeroport şi acolo va rămâne“, a insistat preşedintele rus.
Aşadar, vreme de două zile, Snowden şi-a petrecut timpul la aeroport, evitând autorităţile din Rusia şi respingând posibilitatea de a lucra cu serviciile secrete de acolo?, se întreabă jurnaliştii de la revista „Time“, într-un articol publicat în ediţia electronică.
Potrivit lui Glenn Greenwald, jurnalistul de la cotidianul britanic „The Guardian“, cel care a relatat prima dată despre scurgerea de informaţii, Snowden „se află în posesia a mii de documente care, dacă ar fi publicate, ar dăuna enorm sistemelor de supraveghere americane şi sistemelor din întreaga lume“. Cel puţin în trecut, comentează jurnaliştii, serviciile de securitate din Rusia ar fi ucis – la propriu – pentru a obţine astfel de informaţii.
Între timp, Statele Unite au început o adevărat vânătoare, presând atât aliaţii, cât şi inamicii să îl trimită înapoi în ţară pe Snowden. China a ignorat deja aceste solicitări, când i-a permis lui Snowden să decoleze de pe aeroportul din Hong Kong şi să ajungă la Moscova, la sfârşitul săptămânii trecute. Dacă Rusia decide ca fostul angajat CIA să rămână în ţară, este puţin probabil să îl extrădeze fără a cere ceva în schimb. Ar putea, de pildă, să ceară eliberarea a doi cetăţeni ruşi – doi traficanţi de arme care au fost condamnaţi, Viktor Bout şi Konstantin Yaroshenko, solicitare pe care au formulat-o anterior. De asemenea, ar putea cere eliberarea spionului rus Aleksandr Poteiev.
Şi atunci, de ce ar prefera Rusia să renunţe la Snowden? Marţi seară, Putin a schiţat o explicaţie voalată. Când a fost întrebat dacă există vreo posibilitate să îl extrădeze pe Snowden, a declarat, în cursul unei conferinţe de presă că „Snowden se vede pe sine ca pe un activist pentru drepturile omului şi susţine că luptă pentru a răspândi informaţiile. Întrebaţi-vă doar: se merită să închizi astfel de oameni? În orice caz, aş prefera să nu răspund la astfel de întrebări“.
În materie de propagandă, situaţia este una benefică pentru Putin, comentează jurnaliştii, pentru că a avut loc o schimbare de roluri şi, în plus, evidenţiază ipocrizia discursului tipic american cu privire la drepturile omului, atrăgând atenţia în acelaşi timp de la faptul că unii dintre cei mai înverşunaţi critici ai lui Putin sunt în prezent reţinuţi la Moscova.
În acelaşi timp, Putin pare că vrea să se detaşeze de scandal. „Snowden este un om liber. Cu cât alege mai repede o destinaţie, cu atât mai bine“, a mai spus preşedintele rus.
Cel mai probabil, acesta va călători spre Ecuador, unde a cerut azil politic, dar asta nu înseamnă că serviciile de securitate din Rusia vor evita să îl interogheze. De fapt, în SUA se crede că Snowden deja a dezvăluit numeroase secrete Rusiei şi Chinei.
Pe de altă parte, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, susţine că nici serviciile de spionaj din China, nici cele din Rusia nu l-au interogat pe Snowden.
Marţi, ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va accepta să fie supusă presiunilor pentru a-l preda pe Snowden.
„Credem că este complet nejustificat şi inacceptabil ca Rusia să fie acuzată de violarea legilor americane“, a spus el.