„Sfârşitul regimului este aproape”. Opoziția iraniană din exil spune că se fac pregătiri pentru plecarea din Iran a numeroşi înalţi oficiali

0
Publicat:

„Sfârşitul regimului este aproape" în Iran, a declarat luni, 23 iunie, pentru AFP fiul fostului şah şi una dintre figurile importante ale opoziţiei în exil, Reza Pahlavi, cerând Occidentului să nu intre în noi negocieri cu sistemul religios la putere la Teheran.

Reza Pahlavi spune că regimul din Iran  se prăbuşeşte. FOTO EPA-EFE
Reza Pahlavi spune că regimul din Iran se prăbuşeşte. FOTO EPA-EFE

Într-un interviu acordat AFP la Paris, fostul prinţ moştenitor a declarat că „sfârşitul regimului este aproape, pentru noi este un moment similar cu căderea Zidului Berlinului”, potrivit Agerpres.  

„Regimul se prăbuşeşte. (...) Trebuie să facilităm această mişcare stând alături (de poporul iranian), nu oferind o nouă gură de oxigen" puterii conduse din 1989 de ayatollahul Ali Khamenei, a spus el.

Mesajul lui Reza Pahlavi

Reza Pahlavi s-a adresat Europei şi Statelor Unite, referindu-se la posibile negocieri cu Teheranul.

„Nu-mi pot imagina că un regim atât de mult diminuat şi concret umilit ar fi dispus să negocieze din nou", a adăugat fostul prinţ moştenitor, acum în vârstă de 64 de ani, care trăieşte în exil în Statele Unite.

Declaraţiile au avut loc la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că Donald Trump este „încă interesat” de o soluţie diplomatică cu Iranul. Preşedintele american menţionase cu o zi înainte o posibilă „schimbare de regim" la Teheran.

Israelul a lansat atacuri aeriene împotriva Iranului din 13 iunie, în încercarea de a distruge programele sale nucleare şi de rachete. Iranul a răspuns cu salve de rachete şi drone, care au lovit zone urbane din Israel.

Duminică, Statele Unite au lansat, la rîndul lor, atacuri fără precedent împotriva sitului subteran de îmbogăţire a uraniului de la Fordo şi a instalaţiilor nucleare de la Isfahan şi Natanz (centrul Iranului).

Pahlavi a susţinut de mult timp restabilirea legăturilor cu Israelul şi recunoaşterea acestuia, şi a refuzat să condamne atacurile israeliene.

„Pregătiri pentru plecarea (din Iran) a numeroşi înalţi oficiali”

Israelul, care a „decapitat” statul major al forţelor armate iraniene şi a ucis mai mulţi oameni de ştiinţă din programul nuclear iranian, nu a exclus până acum eliminarea liderului suprem iranian Ali Khamenei.

„Conform informaţiilor pe care le avem până acum, acesta se afla încă într-un buncăr undeva şi, din păcate, foloseşte oameni ca scuturi umane", a declarat Pahlavi, adăugând că a „primit rapoarte credibile despre pregătiri pentru plecarea (din Iran) a numeroşi înalţi oficiali, inclusiv membri ai propriei familii".

Potrivit fostului prinţ moştenitor, unii membri ai forţelor de securitate iraniene sunt gata să schimbe tabăra.

„Încep să comunice cu noi din partea armatei, a agenţiilor de informaţii... Oamenii vor vedea acest lucru mai concret în zilele şi săptămânile următoare", a dat el asigurări.

Reza Pahlav a declarat în trecut că nu are nicio pretenţie la tronul iranian, dar şi-a reafirmat dorinţa de a „conduce această tranziţie naţională” către o nouă eră în Iran, în cazul căderii Republicii Islamice proclamate în 1979 de ayatollahul Khamenei, care l-a înlăturat de la putere pe tatăl său, şahul Mohammad Reza Pahlavi.

Pahlavi pledează pentru un nou sistem bazat pe principiile fundamentale ale integrităţii teritoriale, libertăţilor individuale şi separării religiei de stat.

„Forma definitivă a acestei viitoare democraţii pe care o căutăm va fi cea decisă de poporul iranian printr-un referendum naţional”, a declarat Pahlavi, figură a uneia dintre numeroasele mişcări de opoziţie faţă de guvernul iranian, cunoscute pentru disputele lor interne.

Chestionat de AFP cu privire la un posibil rol de preşedinte, sau chiar de rege, pentru a conduce un astfel de proces, el a răspuns:

„Intervin pentru a conduce această tranziţie. Nu cred că am nevoie de un titlu pentru a juca acest rol. Important este să fii cineva care poate galvaniza o naţiune"

Regimul iranian traversează un moment de fragilitate fără precedent. După raidurile aeriene coordonate de Statele Unite și Israel asupra infrastructurii nucleare iraniene, mai multe voci influente din interiorul sistemului politic și religios de la Teheran iau în considerare înlăturarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit unor informații publicate de The Atlantic.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite