Sfârşitul haosului în Ecuador
0Guvernul ecuadorian şi reprezentanţii protestarilor au ajuns duminică la un acord în vederea ieşirii din criza socială fără precedent care a paralizat ţara sud-americană timp de 12 zile, transmite AFP.
Cele două părţi au convenit asupra anulării Decretului 883 „privind benzina“. Cu acest acord, mişcarea de contestare se încheie, a anunţat Arnaud Peral, reprezentantul ONU în Ecuador, care a mediat dialogul împreună cu Biserica Catolică.
„Măsurile aplicate în toate teritoriile noastre sunt ridicate“, a confirmat preşedintele Confederaţiei naţionalităţilor indigene din Ecuador, Jaime Vargas.
„Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest proces de pace“, a declarat la rândul său preşedintele ecuadorian Lenin Moreno.
La puţin timp după anunţarea acordului, mii de persoane au ieşit în stradă la Quito, capitala Ecuadorului, pentru a sărbători vestea, fluturând drapelul naţional şi claxonând în semn de bucurie.
Sâmbătă, Quito se prăbuşea în haos, în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar, notează AFP.
Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat lunea trecută sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă şi starea de asediu în jurul instituţiilor puterii au fost decretate pentru 60 de zile.
Indigenii - care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori ai ţării - s-au revoltat faţă de eliminarea subvenţiilor la carburanţi, care i-a lovit din plin. Reprezentând 68% din pătura săracilor şi lucrând în mare parte în agricultură, ei şi-au văzut scăpate de sub control cheltuielile legate de transportul produselor.
Decretul 883 a fost adoptat în cadrul unei reforme economice legate de un împrumut din partea FMI.
Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi altele peste 1.300 rănite în cele 12 zile de violenţe în Ecuador.