Şeful grupului bancar Morgan Stanley: Bancherii sunt în continuare prea bine plătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marile grupuri bancare au reuşit să obţină profituri, în ciuda crizei economice. FOTO Reuters
Marile grupuri bancare au reuşit să obţină profituri, în ciuda crizei economice. FOTO Reuters

James Gorman, directorul executiv al grupului bancar american Morgan Stanley, a declarat că ”angajaţii trebuie să aducă propria lor contribuţie” la bunăstarea băncii, iar veniturile acestora ar trebui să fie influenţate de rezultatele financiare ale grupului.

Şeful instituţiei a recunoscut că salariile de pe Wall Street încă sunt „mult prea ridicate”, iar remunerarea şi locurile de muncă vor trebui sacrificate pentru a mări câştigurile acţionarilor, transmite cotidianul britanic ”The Guardian”. 

Declaraţia lui Gorman, care a preluat conducerea băncii Morgan Stanley în luna ianuarie a acestui an, l-a separat de ceilalţi bancheri care au apărat întotdeauna remunerarea considerabilă ca fiind necesară pentru a păstra personalul-cheie din cadrul instituţiilor.

„Plăţile sunt mult prea mari. Ca acţionar empatizez oarecum cu viziunea unui acţionar obişnuit care este de părere că domeniul este încă prea bine plătit”, a declarat Gorman în cadrul unui interviu pentru ziarul ”Financial Times”.

Morgan Stanley are în plan restructurarea până la sfârşitul acestui an a 4.000 de slujbe, echivalentul a 7% din totalul angajaţilor. Instituţia plănuieşte mai multe concedieri, tăieri salariale, precum şi eliminarea bonusurilor pentru personalul rămas.

Gorman a declarat în trecut că salariile şi bonusurile bancherilor cresc întotdeauna odată cu veniturile instituţiilor, dar nu scad niciodată atunci când veniturile se micşorează, din moment ce grupul se teme să nu piardă din personal. „Acesta este un caz clasic pentru Wall Street pentru «Cap, eu câştig; Pajură, tu pierzi». Managementul actual de pe Wall Street este puţin mai inflexibil în legătură cu acest aspect, iar acţionarii sunt şi ei, cu siguranţă, mai rigizi”, a completat şeful Morgan Stanley.

Declaraţiile sale au urmat unei suite de anunţuri din partea reprezentanţilor băncilor europene, care au cedat sub presiunea supraplăţii acţionarilor. Luna trecută, cel mai mare grup bancar din Germania, Deutschebank, a anunţat că va tăia bonusurile şi că va cheltui mai puţin din venit pentru plata salariilor. Reprezentanţii UBS, cel mai mare grup bancar elveţian, au declarat că iau în considerare plafonarea bonusurilor şi direcţionarea lor către profitul băncii. Antony Jenkins, directorul executiv al băncii britanice Barclays, a spus că bonusurile vor fi legate de modul în care personalul face afaceri, nu doar de veniturile pe care le generează.

Aceste acţiuni sunt văzute drept o schimbare graduală către un nou model de business în sectorul financiar, pe măsură ce banca se adaptează unui climat marcat de reguli mai stricte care le forţează să-şi reducă valoarea pasivelor din bilanţuri, să folosească volume de tranzacţionare mai mici, adaptarea la concurenţa în creştere şi accentuarea controlului public.

Declaraţiile sale rezonează cu spusele lui Anshu Jain, co-director executiv al Deutschebank, care a susţinut recent că procentul din venituri cheltuit pentru achitarea salariilor trebuie să scadă. „Raportul dintre de plată şi venituri trebuie să se ducă în jos”, a afirmat acesta. 

„Angajaţii trebuie să aducă propria lor contribuţie.” Ca partea a complexei strategii de reformare, Deutshebank a devenit, de asemenea, primul grup bancar cu afaceri globale care a anunţat că va plăti cei mai buni 150 de manageri cu partea reprezentată de bonusurile anulate din câştigul salarial doar după o amânare de cinci ani.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite