Rusia și SUA anunță zbor suplimentar pentru un astronaut american, în ciuda tensiunilor legate de Ucraina

0
Publicat:

Într-un rar exemplu de colaborare bilaterală, în ciuda tensiunilor crescânde legate de situația din Ucraina, autoritățile spațiale ruse și americane au convenit asupra unui zbor suplimentar, pentru un astronaut american. Acesta va călători la bordul capsulei spațiale ruse Soiuz MS, potrivit agenției de știri Interfax, citată de Reuters.

FOTO www.nasa.gov
FOTO www.nasa.gov

Întelegerea face parte dintr-un acord între agențiile Roscosmos din Rusia și NASA din Statele Unite, legat de zborurile comune către Stația Spațială Internațională (ISS).

Serghei Krikalev, director executiv al corporației rusești pentru programe cu echipaj uman, a explicat: Unul dintre americani a petrecut, în esență, două misiuni la bordul ISS. Am adăugat un zbor suplimentar pentru a compensa timpul petrecut în stație.

Totodată, Krikalev a subliniat caracterul reciproc avantajos al acestei decizii, precum și importanța colaborării pentru ambele țări și pentru programul lor spațial.

Deși relațiile dintre Washington și Moscova sunt extrem de tensionate, pe fondul conflictului din Ucraina, cooperarea în spațiu pare, deocamdată, să nu fi fost afectată. Astronauții și cosmonauții continuă să lucreze împreună la bordul ISS și să fie transportați, la comun, către și dinspre stație.

Conform unui acord, semnat anul trecut în cadrul programului de zboruri comune la bordul ISS, trei cosmonauți ruși urmau să zboare cu nava spațială Crew Dragon a SUA, iar trei astronauți americani urmau să fie transportați cu Soiuz MS din Rusia, în intervalul 2022-2024.

Rusia a declarat că va părăsi ISS

În ciuda acestor inițiative de colaborare, Rusia și-a anunțat intenția de a părăsi ISS și de a-și construi propria sa stație spațială independentă în viitor. Detalii cu privire momentul și modalitatea de punere în practică nu fost însă clarificate.

ISS, un laborator științific uriaș care orbitează la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului, a fost locuit continuu de peste două decenii, datorită parteneriatului condus de SUA și Rusia, la care se adaugă și contribuțiile Canadei, Japoniei și al altor 11 țări europene.

În timp ce colaborarea spațială continuă să aducă avantaje, programul spațial rus a întâmpinat o provocare semnificativă în această săptămână, când sonda lunară neechipată Luna-25 a Rusiei a eșuat în timpul unei tentative de aterizare la Polul Sud al Lunii.

În contrast, misiunea similară Chandrayaan-3 a Indiei a reușit cu succes o aterizare controlată în aceeași zonă lunară, trei zile mai târziu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite