Rubla rusească a devenit cea mai performantă monedă din lume, pe fondul „prăbușirii” dolarului american
0În timp ce războiul tarifar al lui Donald Trump bulversează piețele financiare, rubla rusească a devenit cea mai performantă monedă globală din lume. Aceasta s-a apreciat cu 38% față de dolar, de la începutul anului.

Rentabilitatea sa a depășit coroana suedeză și francul elvețian, următoarele cele mai performante valute, care au crescut cu 13%, respectiv cu 11%, potrivit Yahoo! Finance, care citează o analiză efectuată de Bloomberg. Rubla a depășit chiar și aurul, un activ tradițional de refugiu pentru investitori în vremuri tulburi, care a câștigat 23% de la începutul anului, în timp ce argintul a crescut cu 12 procente.
Revenirea monedei rusești vine în contextul în care dolarul a fost pus sub presiune de politica comercială a președintelui SUA, care a zdruncinat încrederea investitorilor. Între timp, rubla a fost susținută de ratele record ale dobânzilor de 21%, în timp ce Banca Rusiei se luptă să tempereze inflația și să sprijine economia de război a lui Vladimir Putin.
Moneda se confruntă, de asemenea, cu mai multe controale de capital din partea Kremlinului, care a interzis companiilor străine să își retragă activele din Rusia, cerându-le să păstreze activele în conturi speciale.
„Spre deosebire de multe monede de pe piețele emergente, rubla nu se confruntă cu presiunea ieșirii de capital, cauzată de retragerea investitorilor globali de la activele mai riscante”, a precizat Sofya Donets, economist la T-Investments.
Creșterea rublei, în ciuda sancțiunilor occidentale radicale împotriva Rusiei, vine în contextul în care monedele din întreaga lume au crescut față de dolar după ce războiul comercial al lui Trump a adâncit temerile legate de o recesiune în SUA.
Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, a prezis că dolarul își va continua prăbușirea față de euro, prognozând că moneda unică va ajunge la 1,20 dolari înainte de începutul anului. Euro a câștigat mai mult de 9% față de moneda americană, ajungând la peste 1,13 dolari. Lira sterlină a câștigat aproape 6%, ajungând la mai mult de 1,32 dolari.
Investitorii au fost speriați de scăderea monedei, care a coincis cu o creștere a randamentelor obligațiunilor de trezorerie americane. Cu toate acestea, randamentele obligațiunilor au scăzut de când președintele SUA a suspendat, săptămâna trecută, tarifele „reciproce” ale sale.
„Când totul se va termina, iar dezechilibrele comerciale de lungă durată și alte schimbări structurale vor trece, SUA va fi în continuare principala economie a lumii, iar dolarul va rămâne moneda de rezervă”, a declarat Jane Fraser, directorul executiv al Citigroup.