Revoltă în Kazahstan. Zeci de protestatari au fost „eliminaţi”. Preşedintele Tokaev încearcă să restabilească ordinea cu ajutorul Rusiei | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocniri între forţele de ordin şi protestatari în Kazahstan
Ciocniri între forţele de ordin şi protestatari în Kazahstan

Poliţia kazahă a anunţat că zeci de protestatari au fost „eliminaţi” în noaptea de miercuri spre joi în cel mai mare oraş al ţării din Asia Centrală, Almatî. Manifestanţii ar fi încercat să ia cu asalt clădirile administrative în timp ce protestele la nivel naţional au escaladat.

Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat joi dimineaţa în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters.

GALERIE FOTO

Corespondenţii agenţiei afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă.

Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost "eliminaţi".

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Saltanat Azirbek, a declarat în 6 ianuarie că decesele au avut loc când „forţele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliţie al oraşului Almatî, precum şi comisariatele locale de poliţie”, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Protestele au fost declanşate în ţara din Asia Centrală, bogată în resurse de petrol, după ce preţul la combustibil a fost dublat de pe o zi pe alta.

Demonstranţi furioşi, unii înarmaţi cu bastoane de cauciuc şi scuturi, au incendiat pe 5 ianuarie o reşedinţă prezidenţială şi sediul primăriei din Almatî, unde protestatarii au preluat şi controlul aeroportului, determinând suspendarea tuturor zborurilor.

Poliţia a intervenit şi a luptat protestatarii, folosind gaze lacrimogene, grenade paralizante şi gloanţe de cauciuc pentru a încerca să disperseze mulţimile.

Ministerul de Interne a declarat că opt membri ai trupelor de poliţie şi ale Gărzii Naţionale au fost ucise şi 317 persoane au fost rănite în timpul tulburărilor. De asemenea, sediul partidului de guvernământ, Nur Otan, a fost devastat. Protestatarii, descrişi de şeful poliţiei din Almatî drept „extremişti şi radicali”, au încercat şi ei să pătrundă în reşedinţa prezidenţială din sud-estul oraşului, potrivit informaţiile transmise la ştiri, în timp ce din sediul partidului de guvernământ ieşea fum.

Tot joi, televiziunea de stat a informat că Banca Naţională a Kazahstanului a decis suspendarea tuturor instituţiilor financiare.

Accesul la internet era întrerupt în mare parte din teritoriu. 

Ameninţările preşedintelui

Preşedintele Kasâm Jomart Tokaev a spus că va acţiona „cât mai dur posibil” după ce protestatarii şi forţele de securitate s-au ciocnit în câteva dintre principalele oraşe ale Kazahstanului, pe fondul intensificării demonstraţiilor antiguvernamentale în republica aflată în Asia Centrală.

„În calitate de preşedinte, sunt obligat să protejez siguranţa şi pacea cetăţenilor noştri, să-mi fac griji pentru integritatea Kazahstanului”, a spus el într-un mesaj transmis la televiziunea naţională pe 5 ianuarie, după ce kazahi furioşi au luat cu asalt clădirile oficiale din mai multe oraşe.

Protestatarii au fugărit militarii şi poliţiştii puşi să reprime manifestaţiile, după ce furia lor a atins apogeul pentru creşterea abruptă a preţurilor la energie, împreună cu nemulţumirea faţă de probleme precum corupţia, şomajul şi salariile mici.

În Almatî (fosta Alma Ata în perioada sovietică), cel mai mare oraş al ţării, sute de protestatari, dintre care unii înarmaţi cu bastoane de cauciuc, bastoane şi scuturi, au luat cu asalt miercuri sediul primăriei iar un incendiu a izbucnit în clădire în mijlocul salvelor de gaze lacrimogene şi a grenadelor paralizante şi a gloanţelor de cauciuc ale poliţiei.

În urma protestelor declanşate în întreaga ţară de scumpirea carburanţilor şi-au pierdut viaţa marţi şi miercuri opt poliţişti şi militari din Garda Naţională.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia din care mai fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul.

Premierul armean Nikol Paşinian, preşedinte în exerciţiu al OTSC, a confirmat joi pe Facebook cererea de asistenţă din partea Kazahstanului şi a afirmat că alianţa fostelor republici sovietice va trimite un efectiv neprecizat de forţe de menţinere a păcii, pe o durată determinată. 

Rusia şi aliaţii săi din OTSC au trimis o forţă de menţinere a păcii în Kazahstan

Rusia şi aliaţii săi au anunţat joi trimiterea unui contingent al forţelor de menţinere a păcii în Kazahstan, unde manifestaţiile antiguvernamentale s-au soldat cu zeci de morţi, transmite AFP.

''O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei'', a indicat această alianţă militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Desfăşurarea forţei OTSC survine ca răspuns la o solicitare din partea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev.

Din OTSC fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Secretariatul organizaţiei a precizat că principalele sarcini ale forţei OTSC trimise în Kazahstan vor fi protejarea obiectivelor militare şi publice importante şi ajutorarea forţelor de ordine locale.

Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia în timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja în a treia zi, au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi.

Postul public de televiziune din Kazahstan a anunţat joi că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Revolta din Kazahstan a început pe fondul protestelor populaţiei împotriva creşterii preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scară largă la automobile în ţara central-asiatică. Ulterior, manifestanţii au cerut retragerea totală a lui Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a demisionat în 2019, dar a rămas un personaj important în viaţa politică. Familia Nazarbaev controlează o mare parte din economia kazahă.

Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, succesorul lui Nazarbaev, a susţinut miercuri că „bande teroriste“ capturează clădiri, infrastructură şi arme. ''Este o subminare a statului şi, cel mai important, este un atac asupra cetăţenilor noştri care îmi cer să îi ajutăm urgent'', a declarat Tokaev.

El a ordonat protecţie guvernamentală pentru ambasadele străine şi pentru afacerile deţinute de companii străine în Kazahstan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite