Reporteri fără Frontiere şi un grup de procurori cer să se acţioneze împotriva impunităţii crimelor asupra jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniţi de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), opt procurori proveniţi din tot atâtea ţări au făcut apel miercuri la colegii lor „să acţioneze împotriva impunităţii” crimelor care îi vizează pe jurnalişti - dintre care 50 au fost deja ucişi în 2022 -, nesancţionate în nouă cazuri din zece, conform UNESCO, relatează AFP.

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Apelul survine cu ocazia „Zilei internaţionale a sfârşitului impunităţii pentru crimele comise împotriva jurnaliştilor”, instaurată de ONU în memoria a doi reporteri francezi ai RFI, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, asasinaţi la 2 noiembrie 2013 în Mali.

El a fost iniţiat de RSF pentru „a le transmite procurorilor care se confruntă cu situaţii dificile că nu sunt singuri, iar victimelor, că pot obţine justiţie”, a explicat ONG-ul într-un comunicat.

„Suntem consternaţi că peste 1.000 de jurnalişti şi colaboratori ai media au fost asasinaţi în lume începând din 2010 şi 118 au dispărut începând din 2016, conform RSF”, susţin primii semnatari ai textului, opt procurori care lucrează în special în Mexic, Republica Democrată Congo, Congo Brazzaville, Marea Britanie sau Serbia.

„Numai în anul 2022, 50 au fost deja ucişi din cauza sau în timpul exercitării misiunii lor de informare”, adaugă procurorii, printre care se numără şi procurorul însărcinat cu asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak în Slovacia, Matus Harkabus, fosta procuroare generală a Braziliei, Raquel Dodge, şi actualul procuror general al Gambiei, Hussein Thomasi.

Însă, „conform UNESCO, aproape 90% dintre crimele împotriva jurnaliştilor rămân din păcate nepedepsite”, îşi exprimă ei indignarea, oferind ca exemplu cazul Mexicului, unde „88% dintre asasinatele împotriva jurnaliştilor rămân în impunitate totală”, sau al Filipinelor, unde „responsabilii principali ai masacrului asupra a 32 de jurnalişti în 2009 sunt în continuare în libertate”.

De asemenea, „cei care au comandat asasinatele lui Norbert Zongo în Burkina Faso în 1998, Annei Politkovskaia în Rusia în 2006 sau a lui Gauri Lankesh în India în 2017, printre atâţia alţii, rămân nesancţionaţi din cauza neglijenţei sau chiar a unei acoperiri din partea autorităţilor”, precizează semnatarii.

Pentru a schimba situaţia, ei fac apel la colegi să respecte zece angajamente, printre care „a rezista presiunilor de tot felul”, „a derula anchete imparţiale” sau „a colabora cu omologii lor internaţionali”.

Ei speră astfel să „provoace o conştientizare la nivel internaţional”, conform RSF.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite