Reporteri Fără Frontiere: Un fotoreporter ucrainean şi un militar care îl însoţea au fost „executaţi cu sânge rece” în timp ce căutau o dronă dispărută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Un fotoreporter ucrainean şi un militar care îl însoţea par să fi fost „executaţi cu sânge rece” în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina în timp ce căutau în pădurile ocupate de ruşi drona dispărută a fotoreporterului, a anunţat organizaţia Reporteri Fără Frontiere, miercuri, citând concluziile dintr-o anchetă asupra morţii celor doi bărbaţi, relatează The Associated Press.

Grupul pentru libertatea presei a precizat că s-a întors la locul unde trupurile lui Maks Levin şi ale militarului Oleksii Chernişov au fost găsite la 1 aprilie în pădurea din nordul capitalei Kiev. Potrivit ONG-ului, 14 găuri de gloanţe au fost găsite în maşina arsă a celor doi bărbaţi, care se afla încă la faţa locului.

De asemenea, au fost găsite resturi de mâncare, pachete de ţigări şi alte gunoaie aruncate de soldaţii ruşi.

Unele dintre bunurile lui Levin şi Chernişov, inclusiv actele de identitate ale militarului şi părţi din vesta sa antiglonţ şi casca fotografului, au fost recuperate, se arată în comunicat.

O echipă ucraineană cu detectoare de metale a descoperit un glonţ îngropat în pământul pe care a zăcut corpul lui Levin. Potrivit raportului, descoperirea sugerează că bărbatul ”probabil că a fost ucis cu unul, poate două gloanţe trase de la mică distanţă când era deja la pământ”.

Raportul adaugă că în locul de unde a fost recuperat cadavrul ars al lui Chernişov a fost găsit un bidon pentru benzină.

Organizaîia Reporteri Fără Frontiere a spus că descoperirile ”demonstrează că cei doi bărbaţi au fost, fără îndoială, executaţi cu sânge rece”.

Ultima urmă a lui Levin şi Chernişov în viaţă datează de pe 13 martie. Un dispozitiv de localizare din vehiculul lor a oferit locaţia în care se aflau, în pădurea de la nord de Kiev.

Levin şi-ar fi pierdut drona în zonă pe 10 martie şi nu a reuşit să o recupereze pentru că a ajuns sub tirul rusesc. Dronele au devenit un instrument comun pentru fotoreporteri pentru a obţine fotografii şi videoclipuri din aer.

Potrivit ONG-ului, Levin a împărtăşit ocazional informaţii culese din drona sa cu forţele ucrainene, inclusiv cu privire la poziţiile trupelor ruse.

„Dar folosirea dronei sale a fost în primul rând un efort jurnalistic, confirmat de anturajul său şi arătat de imaginile vândute presei de la începutul invaziei ruse”, se arată în comunicat

ONG-ul a speculat că Levin ar fi fost în căutarea dronei când a fost ucis împreună cu Chernişov.

Dovezile colectate şi zecile de fotografii au fost predate de Reporteri Fără Frontiere anchetatorilor ucraineni.

ONG-ul nu a putut confirma dacă au fost realizate autopsii asupra cadavrelor bărbaţilor - un pas pe care îl consideră esenţial în investigarea morţii lor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite