Primul semn de viaţă al lui Fidel Castro, în ultimele luni. Fostul lider cubanez critică „presa imperialistă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fidel Castro, ţinând în mână ediţia din 19 octombrie 2012 a ziarului „Granma” FOTO: Reuters
Fidel Castro, ţinând în mână ediţia din 19 octombrie 2012 a ziarului „Granma” FOTO: Reuters

Fostul lider al Cubei, Fidel Castro, care în ultimele şapte luni ieşise din vizorului publicului, lăsând astfel loc speculaţiilor cu privire la starea lui de sănătate, a dovedit că este nu numai în viaţă, dar şi în putere. El a criticat „presa imperialistă”, după ce mai multe publicaţii au scris că ar fi suferit un atac vascular-cerebral, că ar fi în stare neurovegetativă sau că chiar că ar fi murit.

Fostul lider cubanez a infirmat speculaţiile referitoare la starea sa de sănătate apărute în presă. 

Fidel Castro (86 de ani) a dovedit că este în formă făcând publică o fotografie cu el în timp ce citeşte ziarul „Granma” al Partidului Comunist cubanez. Castro a transmis şi un buletin medical pentru a demonstra că nu a suferit un atac vascular-cerebral şi că nici măcar nu se confruntă cu dureri de cap, relatează publicaţia britanică „The Guardian”.

Nu-mi amintesc cum este o durere de cap. Ca să vă dovedesc ca nu mint despre starea mea de sănătate, uitaţi-vă pe fotografii”, a transmis Fidel Castro. În imagini, el este alături de fiul său Alex, este îmbrăcat cu o cămaşă rosie cu dungi albastre şi poartă o pălărie de paie, sprijinându-se cu o mână într-un baston metalic. În cealaltă mână ţine ediţia de vineri a ziarului „Granma”.

Originea celor mai recente zvonuri

Articolul intitulat „Fidel Castro este în agonie“, publicat de „Cuba Debate”, a apărut la o săptămână după  lansarea zvonurilor potrivit cărora ar fi murit, doar pentru că nu l-a felicitat pe aliatul său Hugo Chávez pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Venezuela, desfăşurate pe 7 octombrie 2012.

Fostul preşedinte al Cubei nu a mai fost văzut în public din luna martie a acestui an, când s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea, şi nu a mai făcut nicio declaraţie din iunie, când a încetat să mai scrie editoriale în „Granma”, la rubrica „Reflecţii”.

Fidel Castro a pasat conducerea Cubei fratelui său Raul, în 2006, invocând probleme de sanatate, iar în ultimul timp, aceste speculatiile legate de starea sa de sanatate s-au intensificat din cauza zvonurilor lansate pe reţele sociale, în diaspora cubaneză, dar şi de un medic care a susţinut ca deţine informatii medicale confidenţiale.

„Castro a suferit un accident vascular-cerebral, iar în acest moment nu recunoaşte pe nimeni“, a susţinut doctorul José Marquina, deşi acesta nu este specialist în neurologie şi nici în oncologie. „The Guardian” scrie că Marquina locuieşte în Spania şi practică medicina în Florida (SUA).

Marquina a câstigat numeroşi susţinători pe internet, încă de anul trecut, după ce a scris că afecţiunea de care suferă Hugo Chávez, cancer, s-ar fi extins şi la ficat. Chávez, reales preşedinte pentru a treia oară în Venezuela, s-a plâns că Marquina i-a afectat campania electorală. Comentariile medicului spaniol au fost publicate în publicaţia „Miami Herald” din SUA şi în ziarul „ABC” din Spania.

Intervenţia familiei şi a aliaţilor

Familia liderului cubanez, Raul Castro, şi regimul de la Havana au dezminţit zvonurile legate de starea precară de sanatate a lui Fidel. Pentru a întări dezminţirile guvernanţilor şi apropiaţilor fostului lider, vicepreşedintele Venezuelei, Elías Jaua, a declarat la finalul săptămânii trecute că a avut o întâlnire de cinci ore cu Fidel Castro, la Havana.

El a avut bunăvoinţa de a mă conduce la hotel şi este foarte bine“, a declarat Elías Jaua, pentru AP. Angajaţii hotelului au spus, la rândul lor, că fostul preşedinte arăta bine şi că a fost „coerent şi afectuos” cu oamenii care lucrau acolo.

Fidel Castro

 

 

<b>Înviat periodic</b>

Fidel Castro este deţinătorul recordului mondial al numărului de zvonuri privind moartea sa.
În 1957, ziarul american „The New York Times” a publicat un articolul intitulat „Castro trăieşte“. Acestuia i-au urmat două lunii de tăcere din partea lui Castro, descris la vremea respectivă ca „lider al tinerilor din Cuba“ împotriva generalului Batista.

„Din cauza cenzurii, Havana şi alte oraşe cubaneze sunt împânzite cu zvonuri care mai de care tulburătoare. Unul dintre acestea este că Fidel Castro este mort“ , notează corespondentul „The New York Times”, în '57.

De atunci au apărut şi mai multe zvonuri, crescând în intensitate pe parcurs ce liderul cubanez îmbătrânea.

În anul 2004, „Miami Herald” a publicat un articol cu titlul „Zvonul că a murit Castro bântuie Miami – din nou“. Cubanezii care şi-au părăsit ţara natală au aflat astfel că Fidel Castro ar fi suferit un atac de cord sau ar fi murit, după ce primarul capitalei columbiene Bogota a spus că acesta era „foarte bolnav”. Ulterior, Fundaţia Natională Cubaneză din SUA a primit peste 100 de sesizări care anunţau cu surle şi trâmbiţe moartea lui Castro. „Este o speculatie. Dar odată o sa fie adevărată“, a spus Joe Garcia, directorul executiv al fundaţiei.

Pe 24 august 2007, bloggerul cunoscut sub numele de Perez Hilton a scris că anunţul oficial al morţii lui Castro va fi făcut la ora 16:00. Fundamentul zvonului a fost un exerciţiu al departamentului de poliţie din Miami, care se antrena pentru eventualele ieşiri în stradă ale cubanezilor bucuroşi de decesul lui Fidel Castro. „De când sunt aici, Fidel a murit deja de patru ori“, a declarat şeful politiei din Miami, în funcţie la momentul respectiv, pentru „The Wall Street Journal“.

Oficialii statului federal american Florida se tem că moartea lui Fidel Castro va fi motiv de sărbătoare în rândul cubanezilor care au fugit din ţara natală după revoluţia din 1959, condusă de fostul preşedinte. Exodul cubanezilor din păturile mijlocii şi superioare ale societăţii a avut loc în perioada 1960-1979, pe fondul alierii noului regim de la Havana cu Uniunea Sovietică, fapt ce a dus la „importarea” comunismului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite