Preţul petrolului aruncă în aer credibilitatea OPEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile contractelor pentru petrolul Brent au scăzut cu 34% din luna iunie FOTO Mediafax
Preţurile contractelor pentru petrolul Brent au scăzut cu 34% din luna iunie FOTO Mediafax

Dacă statele membre ale Organizatiei Ţărilor Exportatoare de Petrol nu vor decide, astăzi, scăderea producţie cu 1 milion de barili pe zi, analiştii se aşteaptă la consecinţe imprevizibile.

Cea mai importantă reuniune, pe anul acesta, a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) are loc astăzi la Viena, pe un fundal marcat de scădere drastică a preţului petrolului şi a divergenţilor dintre ţările care doresc micşorarea producţiei şi apărătoarele status quo-ului.

Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, au scăzut cu 34% din luna iunie şi au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 dolari pe baril, în ultimele zile. Cotaţiile ar putea coborî în continuare în cazul în care OPEC nu va reduce livrările cu cel puţin 1 milion de barili pe zi, avertizează analiştii.

Producţia statelor membre OPEC (Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Vevezuela) este în prezent de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, iar la nivel mondial se extrag zilnic circa 90 de milioane de barili de petrol.

„Piaţa va pune sub semnul îndoielii credibilitatea OPEC şi influenţa sa pe piaţa mondială a petrolului, dacă nu va reduce producţia“, a declarat Daniel Bathe, de la Lupus Alpha Commodity Invest Fund, citat de Reuters.

Bathe a avertizat că în acest caz cotaţia petrolului Brent at putea scădea la circa 60 de dolari pe baril.

Declinul cotaţiilor petrolului, declanşat în vară, a fost determinat de oferta abundentă, rezultată parţial din exploatarea zăcămintelor de şist din Statele Unite, dar şi din cauza cererii scăzute, în special în Europa şi Asia.

Rusia, afectată de scăderea preţurilor

Rusia este cea mai interesată să nu mai scadă preţul petrolului pentru că îi crează o şi mai mare gaură în buget, alături de sancţiunile impuse de Occident după anexarea Crimeii. În acest sens, luni, l-a trimis la Viena pentru a se întâlni cu reprezentanţi OPEC, pe Igor Secin, şeful Rosneft, primul producator rus de petrol şi apropiat al preşedintelui  Vladimir Putin.

Săptămâna trecută au avut loc consultări între Rusia şi Arabia Saudită, cei mai mari exportatori de petrol la nivel mondial, iar reprezentanţii celor două state au declarat că vor colabora pe piaţa petrolului

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a spus că guvernul rus a discutat despre posibilitatea reducerii producţiei de petrol, dar nu a luat o decizie finală întrucât economia este puternic dependentă de veniturile obţinute din vânzarea de ţiţei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite