Preşedintele Franţei, vizită istorică în Cuba, sub semnul diplomaţiei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, François Hollande, a sosit duminică seara în Cuba, pentru o vizită oficială fără precedent pentru un şef de stat francez de peste un secol, transmite AFP.

Şeful statului francez, Francois Hollande, şi-a început vizita istorică în Cuba, sub semnul diplomaţiei economice, mizând în special pe sectorul imobiliar şi cel al construcţiilor, relatează Le Figaro. Chiar daca circa 60 de firme franceze sunt deja prezente la Havana prin intermediul unor parteneriate, Parisul nu este nici pe departe un partener de prim plan al Cubei. Principalele ţări investitoare acolo sunt Venezuela, China, Spania, Canada, Italia, Germanai şi Brazilia.

În cursul vizitei, care este totodată prima a unui preşedinte occidental de la anunţul istoric al apropierii dintre Cuba şi SUA, în decembrie anul trecut, Hollande va încerca să apere interesele Franţei şi ale Europei în insula unde preşedintele Raul Castro a început o serie de reforme.

Întâlnirea dintre preşedinţii Francois Hollande şi Raul Castro, care a efectuat săptămâna trecută vizite în Rusia şi în Italia,unde a fost primit la Vatican de Papa Francisc, este prevăzută pentru luni.

În luna decembrie a anului trecut, după mai bine de o jumătate de secol de la ruperea relaţiilor diplomatice, Statele Unite şi Cuba au dat startul unei apropieri istorice. O normalizare care s-a accentuat luna trecută când cei doi şefi de stat, Barack Obama şi Raul Castro, s-au întâlnit în marginea unui summit regional.

Într-o ţară în care infrastructura are nevoie de înnoire, marile grupuri din construcţii sunt în mod evident dornice să obţină nişte contracte mari. Dar dincolo de sectorul construcţiilor, Cuba abundă în oportunităţi pentru crearea de agenţii imobiliare. De fapt, cubanezii sunt în general proprietarii locuinţelor lor. Cei care au fost proprietari înaintea revoluţiei au rămas, iar ceilalţi au devenit ulterior. Ei au recuperat locuinţele celor exilaţi sau celor care au fugit de pe insulă după preluarea puterii de către Fidel Castro, care au fost repartizate de autorităţi.

Timp de mai multe decenii, vânzările imobiliare au fost interzise, fiind tolerat dar trocul. Rezultatul a fost un sistem vast de schimburi denumit "permuta". În general este vorba despre un bun în stare bună în schimbul unei proprietăţi mai vaste dar care necesită lucrări. Nimic nu împiedică însă plata neoficială pentru ajustarea tranzacţiilor prea dezechilibrate. 

Din 2011, cubanezii pot vinde şi cumpăra case şi alte bunuri imobiliare. Dar organizarea acestei pieţe se face treptat. În februarie, un reportaj al Radio Canada identifica două agenţii imobiliare înfiinţate la Havana. Una dintre ele avea înregistrate 2.300 de proprietăţi şi ar fi vândut 800 în mai puţin de un an. A doua, situată în centrul istoric al capitalei cubaneze, pare specializată în locuinţe ce pot fi închiriate turiştilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite