Premierul Tunisiei a demisionat, după ce nu a reuşit să formeze un nou guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul demisionar Hamadi Jebali FOTO Reuters
Premierul demisionar Hamadi Jebali FOTO Reuters

Premierul Tunisiei, Hamadi Jebali, şi-a anunţat marţi seară demisia, pentru că nu a reuşit să formeze un nou guvern care să răspundă crizei politice în urma asasinării unui lider al opoziţiei, Chokri Belaid. Jebali şi-a justificat gestul, spunând că trebuie „să-şi respecte promisiunea făcută poporului”, un electorat „dezamăgit de clasa politică”.

Pe fondul violenţelor izbucnite după asasinarea lui Belaid, eveniment care s-a întâmplat la 6 februarie, mai mulţi membri ai coaliţiei de guvernare conduse de Jebali au demisionat. Ca urmare, premierul de la Tunis a anunţat că va forma un nou guvern, format exclusiv din tehnocraţi, a căror mandat urma să dureze până la organizarea unor alegeri anticipate.

Încercările lui Jebali de a forma un nou guvern au fost sortite eşecului, aşa că premierul, aşa cum a promis în urmă cu aproape două săptămâni, a demisionat. „Am promis că, dacă iniţiativa mea nu va avea succes, voi demisiona şi asta fac”, a declarat Jebali în timpul unei conferinţe de presă transmisă în direct de televiziunile tunisiene. Anunţul premierului demisionar a venit după o întâlnire cu preşedintele Moncef Marzouki.

„Poporul nostru este dezamăgit de clasa poltiică. Trebuie să îi recâştigăm încrederea”, a subliniat Jebali, care a ţinut să sublinieze că nereuşita lui nu înseamnă neapărat „eşecul Tunisiei sau cel al revoluţiei”, făcând astfel referire la înlăturarea de la puterea a liderului autocrat Zine al-Abidine Ben Ali în ianuarie 2011.

Jebali şi-a depus mandatul, deşi liderul Partidului Islamist Ennahda, Rached Ghannouchi, a declarat luni că toate partidele din coaliţia de guvernare doresc ca premierul să rămână în fruntea Guvernului. Ghannouchi a declarat că încă există şanse să se formeze o coaliţie care să ducă la alegeri anticipate.

Însă, între timp, există îngrijorări din partea analiştilor cum că criza politică continuă şi economia paralizată ar putea degenera în noi proteste violente, notează BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite