VIDEO UPDATE Proteste violente în Tunisia după asasinarea unui lider al opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunisieni revoltaţi au înconjurat ambulanţa care ducea cadavrul liderului opoziţei la morgă FOTO AFP
Tunisieni revoltaţi au înconjurat ambulanţa care ducea cadavrul liderului opoziţei la morgă FOTO AFP

Liderul partidului de opoziţie Patrioţii Democraţi din Tunisia, Chokri Belaid, a fost împuşcat mortal miercuri dimineaţă la Tunis, a anunţat fratele acestuia, în timp ce violenţele s-au intensificat în această ţară la doi ani după revoluţie, relatează AFP. În capitala unis au început proteste antiguvernamentale. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze mulţimea.

UPDATE 19.29 Patru formaţiuni din cadrul opoziţiei tunisiene - Frontul Popular (stânga), Partidul Republican, Al-Massar şi Nidaa Tounes (centru) - au lansat miercuri un îndemn la grevă generală pentru joi şi au decis să îşi suspende activitatea din Adunarea Naţională Constituantă (ANC), relatează AFP.

Deciziile au fost luate la sfârşitul unei reuniuni între aceste formaţiuni politice pentru a protesta faţă de moartea opozantului Chokri Belaïd, a explicat pentru AFP, liderul Partidului Republican, Nejib Chebbi.

Partidele, care au înfiinţat un comitet de coordonare deschis şi altor formaţiuni, au îndemnat la grevă generală în ziua înmormântării opozantului, planificată joi, şi au cerut demisia ministrului de Interne, Ali Larayedh, membru al partidului islamist Ennahda, aflat la guvernare.

"Cerem demisia ministrului de Interne şi dizolvarea Ligii pentru protecţia revoluţiei (miliţia favorabilă puterii, n.red.) ca măsuri imediate", a adăugat Chebbi.

"Ministrul de Interne să îşi asume personal responsabilitatea asasinării lui Chokri Belaïd, pentru că el ştia de ameninţare şi nu a făcut nimic", a acuzat el.

Fratele liderului opoziţiei, Abdelmajid Belaid, a acuzat imediat partidul islamist Ennahda, care conduce Guvernul tunisian.

"Îl acuz pe Rached Ghannouchi (liderul partidului Ennahda) că l-a asasinat pe fratele meu", a declarat el, fără alte explicaţii.

Preşedintele tunisian Moncef Marzouki şi-a anulat participarea la summitul Organizaţiei pentru cooperare islamică din Cairo pentru a se întoarce de urgenţă la Tunis, în urma acestui asasinat.

Chokri Belaid, figură a opoziţiei de stânga şi un critic acerb al Guvernului actual, a format o coaliţiei de partide, Frontul Popular, care se impune ca alternativă la puterea în exerciţiu.

Tunisia se confruntă cu o multiplicare a violenţelor sociale şi politice în ultimele luni.

Mai multe partide de opoziţie şi sindicaliştii au acuzat miliţiile proislamiste că orchestrează ciocnirile sau atacurile împotriva opozanţilor sau a birourilor lor.
 

Sediile prtidului Ennahda, la putere, atacate

Manifestanţii au atacat sediile partidului islamist tunisian aflat la putere, Ennahda, din Mezzouna, în apropiere de Sidi Bouzid, şi din Gafsa (centru) pentru a denunţa uciderea, miercuri, a unui opozant, în timp ce în mai multe oraşe au loc manifestaţii, relatează AFP.

Manifestanţii au incendiat sediile Ennahda din Mezzouna şi le-au atacat pe cele ale partidului Gafsa, potrivit unui jurnalist al AFP şi martorilor oculari.

La Sidi Bouzid, Kasserine, Beja, Bizerte şi Tunis numeroase persoane au ieşit în stradă pentru a denunţa moartea lui Chokri Belaid şi partidul islamist care conduce Guvernul.

La Tunis, manifestanţii scandau sloganuri împotriva partidului islamist Ennahda şi cântau imnul naţional în faţa ministerului, situat pe bulevardul Habib Bourguiba, locul revoltei din 2011.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite