Premierul Netanyahu spune că are inima frântă, dar susţine în continuare presiunea militară

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că „are inima frântă” la vestea morţii a trei ostatici uciși de armata israeliană în Fâşia Gaza, dar că este necesar să se menţină „presiunea militară”, transmite AFP, scrie Agerpres.

Benjamin Netanyahu FOTO: Profimedia (Arhivă)
Benjamin Netanyahu FOTO: Profimedia (Arhivă)

„Mi-a frânt inima. A zdrobit inimile întregii naţiuni”, a spus premierul israelian la o conferinţă de presă.

„În pofida întregii dureri profunde, vreau să clarific un lucru: presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru a asigura victoria asupra inamicilor noştri”. „Numai continuarea presiunii militare va permite eliberarea tuturor ostaticilor noştri”, a adăugat el. „Directivele pe care le dau echipei de negocieri se bazează pe această presiune şi fără ea nu avem nimic”.

Declarațiile lui Netanyahu vin a doua zi după anunţul morţii a trei ostatici, ucişi „din greşeală„ de armata israeliană. Cei trei au fluturat un steag alb şi au vorbit în ebraică.

Familiile ostaticilor au cerut sâmbătă guvernului să prezinte rapid un nou plan de negocieri în vederea eliberării lor, la mai bine de două luni de la începerea războiului cu Hamas şi de la continuarea bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza.

Hamas a indicat, sâmbătă, într-o declaraţie, că poziţia sa este de a refuza „orice negociere privind un schimb de prizonieri, cu excepţia cazului în care agresiunea împotriva poporului nostru încetează complet”. „Mişcarea şi-a comunicat mediatorilor poziţia”, a adăugat, fără alte detalii.

În timpul unui armistiţiu de o săptămână care s-a încheiat pe 1 decembrie, 105 ostatici au fost eliberaţi, dintre care 80 în schimbul palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene.

Până în momentul de față, 129 de ostatici sunt încă deţinuţi în Gaza, iar 11 cadavre au fost repatriate.

„După eliminarea Hamas, Fâşia (Gaza) va fi demilitarizată şi sub controlul securităţii israeliene şi nu va mai exista niciun element care să ne ameninţe”, a reconfirmat sâmbătă premierul Netanyahu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite