Premierul Netanyahu: „Iranul accelerează procesul de înarmare nucleară și poate distruge Israelul”

0
0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat într-un interviu acordat postului american Fox News că Iranul, prin intermediul Gărzilor Revoluționare, ar accelera procesul de înarmare nucleară, sugerând că regimul de la Teheran ar putea folosi arma atomică împotriva Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu/FOTO: EPA./EFE
Premierul israelian Benjamin Netanyahu/FOTO: EPA./EFE

Declarația vine pe fondul unei escaladări a tensiunilor în regiune și al unei retorici tot mai agresive din partea ambelor tabere. Potrivit The Jerusalem Post, Netanyahu susține că Israelul se află în fața unei amenințări existențiale și că, spre deosebire de alte state care dețin arsenal nuclear, Iranul „chiar va folosi bomba” dacă o va avea.

„Am văzut acest scenariu. Am avertizat că, într-un an, ar putea avea bomba atomică și ar fi dispuși să o folosească. Nu e ca în alte cazuri – ei chiar vor să ne distrugă”, a spus premierul israelian.

Între timp, în Iran, retorica a atins noi cote. Mehdi Mohammadi, consilier strategic al președintelui Parlamentului iranian, a publicat pe Instagram o imagine sugestivă: două ciuperci atomice deasupra Israelului, o ilustrare grafică a intențiilor agresive ale unor cercuri de putere din Teheran.

Situația este complicată și de contextul umanitar din Gaza. Netanyahu a declarat că Israelul continuă eforturile pentru eliberarea ostaticilor reținuți de Hamas, într-un moment în care se conturează un nou acord de încetare a focului.

Pe 2 iulie, președintele american Donald Trump a anunțat că Israelul a acceptat un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza. Două zile mai târziu, Hamas a anunțat că este de acord cu înțelegerea, care include și schimburi de prizonieri.

În paralel, Iranul reacționează la atacurile israeliene și americane asupra infrastructurii sale nucleare. Teheranul a restrâns cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și a amenințat cu retragerea din Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Pe 22 iunie, Trump a declarat că forțele aeriene americane au vizat instalații nucleare iraniene, inclusiv complexul Forto, unul dintre cele mai bine protejate situri atomice ale Iranului. Totuși, autoritățile de la Teheran susțin că instalațiile-cheie fuseseră deja evacuate în anticiparea atacului.

În acest joc geopolitic periculos, în care diplomația pare să fi lăsat loc loviturilor preventive și simbolisticii nucleare, spectrul unui conflict regional de amploare devine din ce în ce mai plauzibil.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite