Premierul canadian Justin Trudeau, audiat în legătură cu protestele anti COVID-19

0
Publicat:

Premierul canadian Justin Trudeau urmează să depună mărturie în cadrul unei anchete publice pentru a apăra recurgerea la o lege rareori folosită în timp de pace, conform Agerpres.

Premierul canadian Justin Trudeau va fi audiat Foto: shutterstock
Premierul canadian Justin Trudeau va fi audiat Foto: shutterstock

Capitala federală a Canadei, Ottawa, a fost paralizată, iarna trecută, de către şoferii de camioane mobilizaţi împotriva restricţiilor sanitare. De asemenea, Alte mitinguri asemănătoare au avut loc în întreaga ţară, blocând coridoare comerciale, printre care cel mai frecventat punct de trecere a frontierei din America de Nord. Șoferii au fost alungați în februarie, în baza unei legi asupra măsurilor de urgenţă, care a stârnit ulterior o dezbatere importantă asupra libertăţilor civile.

O comisie independentă s-a reunit în ultimele şase săptămâni la Ottawa, pentru a dezbate această situație și pentru a stabili dacă legea s-a aplicat în mod corespunzător. Reprezentanţi guvernamentali, protestatari, precum şi locuitori din Ottawa afectaţi de zgomotul neîncetat al claxoanelor şi de poluarea continuă cu motorină au depus mărturie rând pe rând.

Era un butoi de pulbere gata să explodeze. Nu a fost o adunare de familie", a povestit Peter Sloly, fost şef al poliţiei din Ottawa forţat să demisioneze în timpul crizei.

Organizatorii protestului susțin că acesta a fost unul legitim, fiind îndreptat împotriva politicilor „malefice" ale guvernului. „Nu am fost acolo pentru a-i deranja pe locuitorii oraşului. Am fost acolo ca să fim auziţi", a spus Brigitte Belton, şoferiţă de camion, în timpul audierilor.

Blocaj în economia canadiană

Unii organizatori au vrut să-i cenzureze pe protestatarii extremişti care au îndemnau la o lovitură de stat ori răspândeau teorii ale conspiraţiei.

Joi, vicepremierul Chrystia Freeland a prezentat riscurilor pe care blocajul îl prezentase pentru economia canadiană, în special prejudiciul creat în relaţiile comerciale cu Statele Unite ale Americii.

Au fost prezentate mesaje între funcţionari canadieni şi rezumate ale apelurilor cu Casa Albă, dar şi cu bancheri, care erau nemulțumiți de lipsa de reacție a autorităţilor de la Ottawa.

„Un investitor mi-a spus: «Nu voi mai investi un ban în republica voastră bananieră Canada»", a povestit Chrystia Freeland, care ocupă şi fotoliul de ministru al Finanţelor.

Comisia a aflat, de asemenea, că mai mulţi miniştri au fost ameninţaţi cu moartea, printre care Chrystia Freeland, care a fost amenințată că va primi „un glonţ în cap" pentru că „a minţit despre COVID-19".

Peste 60 de persoane au fost audiate în acest caz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite