Povestea japonezului care a petrecut 45 de ani pe culoarul morții. Mărturia familiei care speră la reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iwao Hakamada, în vârstă de 88 de ani, care a petrecut mai mult timp decât oricine altcineva în lume pe culoarul morții, așteaptă acum verdictul în rejudecarea cazului său de crimă.

Iwao Hakamada speră să-și reabiliteze numele înainte de moarte FOTO EPA-EFE
Iwao Hakamada speră să-și reabiliteze numele înainte de moarte FOTO EPA-EFE

În primele ore ale zilei de 30 iunie 1966, un incendiu a cuprins locuința directorului general al unei companii producătoare de miso din Shizuoka, în centrul Japoniei. După stingerea incendiului, poliția a găsit corpurile directorului, ale soției acestuia și celor doi copii adolescenți, toți înjunghiați mortal.

Hakamada, care a fost angajat al companiei locuind în sediu, a fost arestat sub suspiciunea că ar fi comis omorul familiei, incendiat casa și furat 200.000 de yeni (973 £) în numerar. După doi ani, a fost găsit vinovat de crimă și incendiu și condamnat la moarte. Pe parcursul celor 45 de ani în care aștepta executarea, cea mai lungă perioadă pentru un prizonier pe coridorul morții din lume, el și-a susținut în continuare nevinovăția.

În 2014, instanța care l-a condamnat a declarat că unele probe ar putea fi fabricate și a ordonat eliberarea sa. O instanță superioară a dispus ulterior rejudecarea cazului. Avocații săi au prezentat teste ADN care au dovedit că sângele de pe hainele incriminatorii nu era al lui.

Hakamada a susținut întotdeauna că a fost forțat să mărturisească în timpul interogatoriilor care durau de obicei 12 ore pe zi. La aproape șase decenii după ce a fost condamnat la moarte, procurorii continuă să ceară execuția sa într-un caz care a devenit o cauză celebră pentru opozanții utilizării pedepsei cu moartea în Japonia, chiar și în timp ce alte țări abolesc pedeapsa capitală.

Fostul boxer profesionist, acum bolnav fizic și mental, își va afla soarta la sfârșitul lunii septembrie, când instanța districtuală din Shizuoka va da verdictul în rejudecarea cazului său. Îndelunga sa încarcerare a scos la iveală tratamentul inuman al deținuților de pe coridorul morții din Japonia.

Hideko Hakamada, sora condamnatului, este optimistă, deși avocații cred că procurorii ar putea face apel în cazul unui verdict de nevinovăție.

„Acum obiectivul este la îndemână. Acest proces a părut interminabil. Fac asta nu doar pentru fratele meu, ci pentru alte persoane care au fost acuzate pe nedrept și încarcerate”, a declarat Hudeko în Tokyo

Hideko, care a petrecut decenii protestând pentru nevinovăția fratelui său, a adăugat: „Nu m-am gândit prea mult la pedeapsa cu moartea, deoarece a fost întotdeauna acolo, dar din cauza a ceea ce i s-a întâmplat fratelui meu, acum mă opun acesteia.”

Controversa globală a pedepsei cu moartea

Japonia se numără printre cele 55 de țări, între care China, Coreea de Nord și SUA, care mențin pedeapsa capitală. În schimb, peste 140 de alte state, inclusiv toate țările membre ale Uniunii Europene, au abandonat pedeapsa cu moartea. În Japonia, deși execuțiile sunt rare, există puțin sprijin politic pentru înlocuirea pedepsei cu moartea, în ciuda celor 106 deținuți aflați pe coridorul morții.

Hakamada a avut de înfruntat șanse aproape imposibile. Aproximativ 99% din cazurile penale care ajung în instanță în Japonia se încheie cu condamnări, iar rejudecările sunt rare. El este unul dintre puținii condamnați la moarte care a obținut o rejudecare, deși precedentele sugerează că are motive de optimism, deoarece celelalte cazuri s-au încheiat cu achitări. În noiembrie 1973, într-o scrisoare, Hakamada scria: „Sunt un prizonier pe coridorul morții care a fost condamnat pe nedrept. Inima mea se răcește din cauza fricii nesfârșite de execuție.”

Hideko, vorbind la ultima audiere, a spus: „Suntem aproape de sfârșitul vieților noastre. Cer instanței să îi permită lui Iwao să își trăiască zilele rămase ca o ființă umană.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite